Hlavní obsah

Rakousko kvůli Řecku přijde o 420 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko bude muset na pojistkách proti státnímu bankrotu Řecka vyplatit asi až 424 miliónů eur (zhruba 10,5 miliardy Kč). Ministryně financí Maria Fekterová ale tvrdí, že rozpočet se s těmito dodatečnými výdaji dokáže vypořádat.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová

Článek

Částku přesahující 400 miliónů eur bude muset Rakousko zřejmě vyplatit na takzvaných úvěrových swapech CDS. Tedy na náhradách pro investory, kteří kvůli tomu, že přistoupili na odepsání části řeckého dluhu, přijdou o nadpoloviční většinu investic. Úřad to označil za úvěrovou událost a věřitelé mohou získat část peněz na pojistkách.

Právě ty by měl zčásti vyplatit rakouský finanční ústav KA Finanz, který vznikl vyčleněním z banky Kommunalkredit. Tu vláda v roce 2008 zestátnila a z KA Finanz učinila takzvanou špatnou banku, které zůstala aktiva špatné kvality. Při zahrnutí dalších ztrát bude muset Rakousko bance KA Finanz možná poskytnout dodatečnou pomoc až jednu miliardy eur (asi 24,7 miliardy Kč). Země má prozatím vytvořené rezervy kolem 600 miliónů eur.

Podle odhadů by se celková výše vyplacených pojistek měla být v přepočtu asi 60 miliard korun.

"Garantuji, že rozpočet se vypořádá i s tou nejhorší variantou nutnosti zvýšit objem finanční pomoci pro banku Kommunalkredit," řekla Fekterová listu Österreich. "Pro tyto hrozící problémy už jsme přijali preventivní opatření, například přes dodatečné příjmy z dřívějšího zdanění penzí," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám