Hlavní obsah

Vejce v Česku podražila o sto procent, stačila jedna směrnice EU

Praha

Vejce v Česku od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila v obchodech o sto procent. Na unijním trhu totiž po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec. Obchodníci mají problémy se zajištěním dodávek vajec do prodejen a předpokládají, že jejich cena ještě poroste.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Plato vajec

Článek

Podle zjištění Novinek například v pondělí nabízel jeden z největších potravinových řetězců plato deseti vajec za 64,90 koruny. A to navíc byla všechna vejce vyprodaná.

Zatímco ve 45. týdnu loňského roku činila průměrná cena vejce podle zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ) 2,52 koruny, v sedmém týdnu letošního roku se už dostala na 3,06 koruny. Jde ale o průměrnou cenu, realita v obchodech je často jiná.

Potraviny obecně na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta, jak vyplývá z údajů zveřejněných ČSÚ. Ceny podle odborníků porostou i nadále.

Levnější jen brambory

Výrazně podražily pekárenské výrobky (o 13,1 procenta), dále pak mléko či sýry (o 9,9 procenta). Pozadu nezůstalo ani maso (o 7,3 procenta) nebo oleje a tuky (o 8,2 procenta). Za cukr, marmeládu, med, čokoládu a různé cukrovinky si nakupující připlatili o 9,4 procenta více. Ceny u některých potravin přeci jen poklesly. To je příklad zeleniny či brambor.

Potraviny zdražilo nejen lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, které obchodníci promítli do cen už loni, ale vliv měly také rostoucí ceny komodit i vyšší náklady obchodníků a výrobců potravin například na dopravu zboží či energie.

Anketa

Máte problémy se sháněním vajíček?
ano, nejsou k dostání
22,7 %
ne, v obchodě, kde nakupuju, je mají
48,1 %
ne, vajíčka mám z domácího chovu
29,2 %
Celkem hlasovalo 30120 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám