Hlavní obsah

Prostituce by se mohla zdanit, navrhuje poslanec VV. Jeho vzorem je Bonn

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Obrázek jako z bývalé německé metropole Bonnu by mohly nabízet ulice českých měst, pokud by zákonodárci kývli na nápad Věcí veřejných zdanit prostituci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyzývavá dáma přichází večer k pouličnímu automatu, zaplatí 200 korun, odebere lístek, ale neparkuje auto, nýbrž začne „točit kabelkou“. Po chvíli ukáže kontrole z magistrátu potvrzení o „noční dani“, která ji opravňuje na ulici shánět kunčafty.

V Bonnu za práci na ulici slečny platí u automatů šest eur (150 korun) za noc pod pokutou 100 eur (2500 korun). A právě toto řešení se zalíbilo poslanci véček Jiřímu Rusnokovi, který s posvěcením špiček VV pracuje na návrhu legalizace, regulace a především zdanění českých prostitutek.

„Když má český stát příjmy z prodeje alkoholu a tabáku či z pornoprůmyslu, tak by je mohl mít i z prostituce,“ řekl Rusnok Právu.

Připustil, že půjde de facto o legalizaci. Odkázal na bonnskou radnici, která za peníze ze zmíněných automatů postavila speciální parkoviště s oddělenými stáními, které slouží jako „pracoviště“. A má prostitutky aspoň trochu pod kontrolou.

Véčka v zoufalé snaze najít další miliardy do státního rozpočtu oprašují návrh, který tu byl v posledních letech už několikrát, ale žádná vláda ho nedotáhla do konce.

Pokusy o legalizaci prostituce totiž působí jako červený hadr na některé politiky.

„Jsem odpůrcem legalizace. Ta nic neřeší. Stát nemá být zainteresován na příjmech z prostituce, není pasák,“ tvrdí vždy, když dojde na toto téma, premiér Petr Nečas (ODS). Naposledy se tak vyjádřil minulý týden.

Rusnok nápad VV hájí slovy: „Nejde o to, že by stát měl být pasákem. Když už prostituci nejsme schopni vymýtit, tak by z ní stát něco měl mít. K tomu je ale legalizace podmínkou,“ je přesvědčen Rusnok.

„Když už se vymetají kouty, aby se našly peníze do státního rozpočtu, tak tady jsou,“ dodal s tím, že ročně proteče podle čtyři roky staré statistiky touto „branží“ asi deseti miliard korun.

„Reálná cesta je pouze přes paušální daň. Tady se asi těžko budou vykazovat výkony, odpisy, náklady. Nepůjde o danění jako u živnostníků, kde právě tyto věci se dají jednoznačně prokázat. A když určíme deset procent, které by se odvedly, tak jsme někde na jedné miliardě,“ uvažuje Rusnok.

Poslanec připustil, že narazí u ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který už dřív stejně jako Nečas odmítal stát jako kolektivního pasáka.

Překážka: úmluva

„Myslím, že u něj převládnou jiné myšlenkové teorie než vůle naplnit rozpočet. Ale celkově půjde podpora asi napříč. I v opozici se najdou podporovatelé, vždyť to svého času sami navrhovali,“ připomněl Rusnok pokus někdejšího soc. dem. ministra vnitra Františka Bublana z let 2004 až 2005.

„Tehdy jsme skončili na vypovězení mezinárodní úmluvy, kterou se ČR od padesátých let zavazuje potírat prostituci. Proti byla nejen pravice, ale i komunisté. A bez toho se zákon, který by fakticky legalizoval prostituci, přijmout nedal,“ řekl nyní Právu Bublan (ČSSD).

Podle něho by měla iniciativa VV naději jen tehdy, kdyby začala u registrace lidí živících se prostitucí, stanovila povinný lékařský dohled a umožnila obcím vymezit místa pro prostituci. Danění – zřejmě paušální daní – by mělo být jen jednou částí.

Koalice se baví

Paušální daň by jako řešení viděl i Boris Šťastný (ODS) který na adresu návrhu véčkařů ironicky poznamenal: „Nedovedu si totiž dobře představit průkaznou a úplnou účetní evidenci v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů takové živnosti.“

Rusnok ví, že to bude těžký boj již v koalici. O prostituci není v jejím programu ani slovo. Reakce lidí z vládních stran byly spíše odmítavé, často i posměšné.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) véčkařům vzkázal, že si jen stěží dovede představit, že by na takové zaměstnání nabízel rekvalifikační kurzy. A že by s takovou prací měly potíže i úřady práce.

„To je zbytečné. V zahraničí mají i toto vyřešeno. Prostituce je z programu těchto úřadů vyloučena, prostě ji nenabízejí,“ reagoval Rusnok. Podle něj ale „ani taková reakce není špatná, neboť je důležité, že se o ní začalo mluvit“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám