Hlavní obsah

Prací koule jsou k ničemu, účinek je stejný jako při praní ve vodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prací koule, jejichž prodejci zákazníkům slibují, že prádlo bude s jejich použitím čisté i bez pracího prášku, a tudíž vypráno ekologicky, nemají větší účinek, než čistá voda. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který porovnal účinky různých pracích koulí a mýdlových ořechů s klasickým pracím prostředkem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Investice do takové koule je tak zbytečná. Internetové obchody je prodávají za zhruba 1000 korun za dva kusy v balení.

Redaktor dTestu Václav Beneš ve středu sdělil, že různé druhy pracích koulí a mýdlových ořechů časopis testoval podobně jako prací prášky. Stejný test zároveň provedl bez jakéhokoliv prostředku, tedy pouze s čistou vodou.

"Výsledek je takový, že pracími koulemi lze prádlo vyprat, nicméně výsledek je přibližně stejný jako praní v samotné vodě," uvedl Beneš.

Nejsou ani ekologické

Teplá voda a pohyb prádla v pračce oblečení částečně vyperou i bez použití prášku. "Teplá voda a mechanický pohyb prádla v pračce mají poměrně slušný prací účinek. Proto mnohé skvrny s prací koulí vyperete, ale účinek je zhruba stejný, jako kdybyste máchali prádlo v teplé vodě," uvedl dTest.

Prodejci tvrdí, že koule z prádla odstraní i tuk, krev nebo červené víno a lze ji použít na 1000 praní. Tím se praní stává mnohem ekologičtější, protože kromě pracích prášků, které obsahují chemikálie, jsou prací koule co do počtu praní mnohem levnější.

Ani s ekologičností pracích koulí to ale není podle dTestu tak slavné. "Je zjevné, že jen výroba a transport uvedených 'pracích prostředků' představuje ekologickou zátěž. Například mýdlové ořechy se dovážejí až z indického subkontinentu. Vyrábět zbytečné, tedy nefunkční prací prostředky a prohlašovat je za ekologické, je absurdní," dodal Beneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám