Hlavní obsah

Ať zchudnu, jen když přežiju, popisuje katastrofické scénáře finančník Soros

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář George Soros varoval, že krize v eurozóně může vyvolat pád ekonomiky v globálním měřítku, jehož výsledkem mohou být nepokoje a násilnosti v ulicích USA. Jednaosmdesátiletý vlivný investor podporuje snahy o zachování eura a nakoupil evropské dluhopisy v hodnotě dvou miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

George Soros

Článek

V rozhovoru pro časopis Newsweek Soros uvedl, že ekonomické klima připomíná hospodářskou krizi z 30. let minulého století.

Raději zchudnu, hlavně když přežiju, prohlásil Soros, ikona mezi investory a finančníky, jehož majetek se odhaduje na osm miliard dolarů. Svět podle něj čelí období zla a Evropa bojuje s pádem do chaosu a konfliktů. „Euro musí přežít, protože druhou možností je rozpad, jenž by způsobil sesuv, který si Evropa ani svět nemohou dovolit,“ řekl Soros.

Finančník v poslední době investoval dvě miliardy dolarů do dluhopisů, které pocházejí především ze zadlužené Itálie.

„Je to nejvážnější situace, s jakou jsem se kdy setkal za celou svou kariéru. Vyspělý svět čelí všeobecnému utahování opasků,“ doplnil muž, který je mezi finančníky vnímán jako filosof a filantrop, přestože se ne příliš pozitivně proslavil husarským kouskem, když v roce 1992 prodejem obrovského množství libry donutil Bank of England britskou měnu devalvovat. Vydělal na tom přes miliardu dolarů.

Katastrofický scénář: kolaps finančního systému

Soros přirovnal ekonomickou krizi k rozpadu Sovětského svazu. Lidé si podle něj plně neuvědomují, co se vlastně děje. Kolaps eura by podle něj oživil politické konflikty, které dělily Evropu po staletí, a zvýšil by míru rasismu. „V nejlepším případě vznikne deflační prostředí, katastrofickým scénářem je kolaps finančního systému,“ vylíčil své vize Newsweeku.

Soros, který sídlí na Manhattanu, ke svému jmění přišel zejména dlouhodobými investicemi do vybraných cenných papírů. Vyhýbá se investicím do zlata.

Podporuje hnutí Okupujte Wall Street a varuje, že jeho potlačování je ve výsledku horší než nepokoje samotné. „Bude to záminka k tvrdému zásahu, který má udržet vládu zákona a pořádku,“ domnívá se. Podporuje demokraty a věří, že prezident Barack Obama „překvapí“ a v letošních volbách křeslo v Bílém domě obhájí.

Soros za posledních 30 let věnoval zhruba osm miliard dolarů na podporu demokracie. Financoval černošské hnutí v Jihoafrické republice proti apartheidu i polskou Solidaritu. V České republice podporoval Chartu 77.

Reklama

Výběr článků

Načítám