Hlavní obsah

Švýcarská prokuratura obvinila Čechy z praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarská prokuratura obvinila z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací ve vztahu s významnou energetickou společností z Česka sedm lidí. Podle ČT se jedná o Mosteckou uhelnou společnost. Podle agentury AFP tvoří většinu obviněných Češi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování společnosti, jejíž jméno federální prokuratura v Bernu neuvádí, Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Podle vyšetřovatelů bylo v rámci vyšetřování zablokováno kolem 600 miliónů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun).

Média v minulosti informovala o zájmu švýcarské prokuratury o privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Privatizace MUS se uskutečnila koncem 90. let minulého století. Švýcarští vyšetřovatelé se zajímali o vyvedení miliardových částek ze státního podniku.

Již dříve Český rozhlas uvedl, že švýcarští vyšetřovatelé podezřívají v souvislosti s privatizací MUS z praní špinavých peněz a z takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy šest Čechů a jednoho Belgičana, konkrétně má jít o Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejlu, Petra Krause a Jacquese de Groota.

Vyšetřování i v Česku

Ty samé lidi podle ČRo v minulosti vyšetřovala už česká policie, případ se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce. Podezřelí obchodníci údajně v průběhu let 1997 až 2002 vyvedli část majetku mosteckých dolů, který získali následně pod svoji kontrolu, uvedl ČRo.

Podle policie byla v roce 1998 Mostecká uhelná ovládnuta pomocí peněz, které měla ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho odešly na zahraniční účty. Právě to mají být peněžní toky, na které narazili Švýcaři a které vyšetřují, uvedla již dříve Česká televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám