Hlavní obsah

Euro je pokusem politiky znásilnit ekonomiku, řekl Klaus

– Budapešť
Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus považuje vytvoření společné evropské měny euro za pokus politiky znásilnit ekonomické zákonitosti. Důsledkem tohoto kroku jsou současné potíže v eurozóně. Klaus to uvedl na ekonomické konferenci na Korvínově univerzitě v Budapešti, kterou bylo zahájeno setkání prezidentů zemí Visegrádské čtyřky (V4).

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Nešťastným vítězstvím politiky nad ekonomikou bylo před více než deseti lety vytvoření jednotné evropské měny eura. To byl opět příklad, kdy politika se pokusila znásilnit a zvrátit ekonomické zákonitost. A důsledky tohoto kroku vidíme, myslím, velmi jasně všichni v dnešní Evropě,“ řekl Klaus, který je dlouhodobým kritikem eura.

Český prezident kritiku eura vyřknul v souvislosti s varováním, že stejně jako za komunismu dochází právě ke snahám politiky diktovat ekonomice. „Komunismus byl charakterizován mimo jiné tím, že politika diktovala ekonomiku,“ poznamenal Klaus. Situace se ale podle něj nyní opakuje. Klaus proto apeloval, že je znovu nutné „být na stráži i teď, i dnes“.

Jako další příklad uvedl prezident pojem sociálně tržní ekonomika. „Stačila by tržní ekonomika. Adjektivum ,sociální‘ už je politický přídavek, který kazí a ničí,“ podotkl Klaus, jenž ocenil, že se v rámci setkání prezidentů V4 koná právě ekonomická konference pořádána za účasti studentů na akademické půdě.

Kreslení křivek na tabuli

Směrem ke studentům prezident prohlásil, že znalost ekonomie je vynikající výbavou pro politiku. Zavzpomínal v této souvislosti na časy, kdy byl předsedou vlády. „Vždy se mi osvědčilo nechat si přinést na zasedání vlády tabuli a kreslit na ni ekonomické křivky a grafy,“ prozradil Klaus.

Ocenil také, že V4, která sdružuje ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, není byrokratickou organizací. Prezident vyzdvihl, že nemá úřad a úředníky, svou budovu, generální tajemníky a sekretariáty. Podle Klause je V4 velmi dobrým a přínosným diskusním fórem. Hlavní část jednání prezidentů zemí tvořících toto uskupení se uskuteční v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám