Hlavní obsah

Česko může být "Švýcarskem východní Evropy", píše CNBC

New York

Česká republika se podle americké televizní stanice CNBC stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Alespoň pro investory, kteří hledají nové bezpečné přístavy poté, co právě Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. Česká republika, která má silnou ekonomiku a stabilní měnu, by je mohla nahradit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Ekonomický růst v České republice předčí růst mnoha zemí Evropské unie a poměr jejího dluhu vůči hrubému domácímu produktu je jenom 38 procent. A mezinárodní ratingové agentury si zlepšení všimly ve svých výhledech. Na začátku října zemi agentura Standard and Poor's zvýšila hodnocení o dva stupně na AA-, takže je nyní nad několika zeměmi eurozóny včetně Itálie," uvedla stanice zaměřená na ekonomické zpravodajství na své webové stránce.

Citovala přitom názor analytika Simona Quijana-Evanse ze společnosti ING, podle něhož je Česko spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší úroková sazba centrální banky než u ECB a relativně robustní měna.

ČNB minulý týden nechala dvoutýdenní repo sazbu rekordně nízko na 0,75 procenta. Na rozdíl od minulosti přitom naznačila, že je ochotná uvažovat i o dalším snižování. "Už si neumíme představit jen to, že úrokové sazby musí jít pouze nahoru," řekl guvernér Miroslav Singer.

Česko nemá problém s inflací

CNBC připomněla, že Česká republika si na rozdíl od jiných zemí střední a východní Evropy nemusí dělat starosti s růstem cen. Inflace tu v srpnu klesla na 1,7 procenta, a byla tak pod dvouprocentním inflačním cílem. "Je to Švýcarsko východní Evropy, zvláště po opatřeních švýcarské centrální banky," podotkl Gyula Toth z banky UniCredit.

CNBC nicméně podotýká, že na obzoru mohou být temné mraky, protože ekonomika Německa, jejího hlavního obchodního partnera, se začíná zadrhávat. "Máme za to, že v následujících čtvrtletích bude růst HDP mírný kvůli očekávanému dalšímu zpomalení vývozu," podotkl analytik Vojtěch Benda z ING.

Pro Česko by navíc nemuselo být příznivé ani to, kdyby je investoři skutečně začali považovat za Švýcarsko východní Evropy. Znamenalo by to posilování koruny, což by mnoha podnikům, které vyvážejí své zboží, zkomplikovalo situaci. Česká republika by pak možná - stejně jako Švýcarsko - musela problémy vyvolané prudkým posilováním měny řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám