Hlavní obsah

V Číně padělají už i celé obchody, důkazem je společnost Apple

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejen jednotlivé výrobky, například z oblasti značkového oblečení či elektroniky, ale nyní už i celé obchody se falšují v nejlidnatější zemi světa. Důkazem toho jsou kamenné obchody americké společnosti Apple, jak uvádí server britského deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Falešný obchod firmy Apple v Číně

Článek

Zajímavý objev učinila sedmadvacetiletá Američanka pracující ve městě Kchun-mingu v jižní části Číny. Když se totiž po nějaké době vrátila zpět, zaregistrovala, že kromě kaváren Starbucks a obchodů H se zde nově objevily i tři obchody Apple.

Podlaha z šedé břidlice, ocelové točité schodiště a zaměstnanci ve značkových modrých tričkách se jmenovkami na krku. Na první pohled klasický obchod Apple. „Něco tady ale nebylo v pořádku, například schodiště bylo dost nekvalitní. A navíc firma Apple nikdy neoznačuje své obchody nápisem ,Apple Store‘, ale jen symbolickým obrázkem ovoce,“ uvedla Američanka.

To se jí potvrdilo, když si zjistila, že firma Apple má v Číně své firemní obchody jen čtyři, a to dva v Pekingu a dva v Šanghaji. Paradoxní je, že i zaměstnanci se zdáli být přesvědčeni, že pracují pro Apple.

Falešných obchodů přibývá

"V Kchun-mingu je takovýchto falešných obchodů čím dál víc. Ačkoli mnohé z nich prodávají skutečné produkty firmy Apple, některé z těchto produktů nebyly dovezeny legálně. A také cena je vyšší," uvedl pro agenturu AP manažer autorizovaného prodejce výrobků firmy Apple jménem Čang.

Vyrůstající falešné obchody svědčí o pomalém pokroku čínské vlády v boji s pirátským zbožím, které komplikuje vztahy Číny s jejími obchodními partnery. Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming nicméně letos slíbil americkým činitelům, že probíhající série razií proti pirátským produktům přinese trvalé výsledky, jak připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám