Hlavní obsah

Portugalsko padá ke dnu, podle premiéra ale není finanční pomoc nutná

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Londýn/Lisabon

Portugalský premiér José Sócrates při jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zopakoval, že jeho země nepotřebuje zahraniční finanční pomoc. Jeho slova citovala agentura Reuters.

Článek

Podle správcovské společnosti Axa Investment Managers však dluhová krize do několika týdnů definitivně pošle pyrenejskou zemi ke dnu a ta bude muset požádat o pomoc, stejně jako to učinilo Řecko či Irsko.

„Náklady spojené se získáváním úvěrů na mezinárodních trzích jsou pro Portugalsko už příliš vysoké,“ sdělil Christopher Iggo z Axa Investment Managers pro agenturu Bloomberg.

Nebezpečná hranice

Výnos z desetiročních dluhopisů Portugalska vystoupal začátkem února na 7,64 procenta, což představuje nejvyšší hodnotu od zavedení eura v roce 1999. Poprvé překročilo Portugalsko sedmiprocentní hranici počátkem listopadu, od počátku února se mu pak pod ní nepodařilo klesnout.

Překročení sedmiprocentní hranice se stalo osudné jak Řecku, které požádalo o zahraniční pomoc 17 dnů poté, tak i Irsku, jež tak učinilo za necelý měsíc.

Portugalský ministr financí Fernando dos Taxos ubezpečil, že Portugalsko udělá vše pro to, aby zlepšilo stav svých veřejných financí, nicméně potřebuje prý větší podporu ostatních evropských zemí. Jinak může všechno úsilí vyjít nazmar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám