Hlavní obsah

Do Česka pronikla špatně označená vejce z Německa

Aktualizováno

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj nařídila stažení zásilky vajec německého původu, kterou dovezla do České republiky firma Česká drůbež. Vejce byla označena veterinárním schvalovacím číslem třídírny v Německu, které není uvedeno na německém seznamu schválených závodů. Vajec je celkem 200 tisíc.

Foto: Michael Urban, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Po propuknutí dioxinové aféry v Německu, kdy byly objeveny nebezpečné toxiny v potravinářské výrobě, varovali znalci před možností, že se spekulanti pokusí udat ve východoevropských zemích kontaminované hovězí a vepřové maso i vejce z Německa.

"Vejce jsme objevili v distribučním centru, k zákazníkům se nedostala. Nejde v tomto případě o zdravotní závadnost ale o nedůvěryhodnost původu," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

S firmou veterinární správa zahájila správní řízení ohledně možného porušení veterinárního zákona. Firma Česká drůbež německou obchodní společnost nezaregistrovala, a přesto s ní podnikala.

Vejce měl v plánu dát do prodeje obchodní řetězec Penny market, se kterým již bylo podle mluvčího zahájeno správní řízení, neboť nesplnil svojí zákonnou povinnost nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě, že přijal zásilku živočišných potravin z jiného členského státu.

"Na základě zjištění, že se nejedná o vejce z domácí produkce, byla vejce z podnětu společnosti Penny Market okamžitě prověřena akreditovanou laboratoří Státního veterinárního ústavu Praha. Ta potvrdila jejich zdravotní nezávadnost. Přesto se společnost Penny Market rozhodla reagovat na aktuální situaci na trhu a stáhnout dodávky vajec německého původu a prodávat ve svých prodejnách pouze vejce českého původu," sdělil Novinkám David Kolář, tiskový mluvčí Penny marketu.

Vepřové s dioxinem se v Čechách už prodalo

Ministerstvo zdravotnictví Saska-Anhaltska ve čtvrtek uvedlo, že do ČR se dovezlo 35 prasat, která snědla krmivo kontaminované dioxinem. Lidé už je snědli. Podle Dubna bylo do ČR dovezeno 4500 kilogramů závadného vepřového. [celá zpráva]

Maso se prodávalo ve Středočeském a Ústeckém kraji.

Mluvčí upozornil, že dioxiny jsou nebezpečné, jen pokud je člověk požívá delší čas a ony se v těle hromadí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám