Hlavní obsah

Dálkové spoje ČD přijíždějí ze čtvrtiny pozdě, dráhy statistiku kamuflují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi čtvrtina dálkových vlaků, které vypravují České dráhy, má v cílové stanici zpoždění. Společnost však pravidelně uváděnou statistiku vylepšuje celkovým průměrem dochvilnosti všech vlaků, tedy včetně osobních i pendolin. Informovala o tom v sobotu Česká televize s odkazem na statistiku Českých drah.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

České dráhy prezentují pravidelně jen údaj o úspěšnosti všech vlaků bez rozdílu typu. Ten tak činí 90,9 procenta, uvedla ČT.

Například pendolina podle statistik přijíždějí podle plánu v 93 procentech případů, spěšné a osobní vlaky dodržují jízdní řád v 92 procentech a expresy, tedy vnitrostátní rychlíky či IC jsou dochvilné v 84 procentech případů. Mezistátní rychlíky a EC vykazují však nejnižší úspěšnost, a to 75 procent vlaků jedoucích načas.

Podle mluvčího drah Petra Štáhlavského zhruba čtvrtinu všech zpoždění způsobují závady na infrastruktuře, lomy kolejnic, závady signalizace či poruchy troleje. "Téměř ve 20 procentech vznikají zpoždění kvůli tomu, že čekáme na zpožděné přípoje," uvedl Štáhlavský.

Dochvilnost vlaků vypravených ČD (příjezd načas = 100 procent)
Pendolina93
Spěšné a osobní vlaky92
Vnitrostátní rychlíky a IC84
Mezistátní rychlíky a EC75
Údaj za všechny spoje90,9
Zdroj: České dráhy

"Každý čtvrtý dálkový vlak je zpožděný podle těch čísel," potvrdil ředitel odboru řízení provozu ČD Miroslav Jasenčák. "Ty vlivy se pohybují v rozsahu kolem 40 procent, záležitosti, které nemůžeme ovlivnit ani my, ani cizí železniční správy, jsou to nehody, sebevraždy, usmrcení civilních osob střetnutí na přejezdech a podobně," dodal Jasenčák.

V některých měsících letos podle ČT mezistátní rychlíky přitom spadly na ještě nižší čísla. Například v červenci byla dochvilnost u těchto spojů 62 procent, v lednu to bylo 66 procent a v červnu přijelo včas 68 procent dálkových vlaků.

Celkovou statistiku podle ČT ovlivňuje především 6000 osobních spojů denně, naopak rychlíky nebo soupravy EC jsou na tom hůře. "Osobní vlaky jsou vesměs přesnější protože ta délka trasy je kratší, rychlost není tak vysoká, takže v případě nějakého rychlostního omezení kvůli pomalé jízdě samozřejmě tam nevzniká takové zpoždění," uvedl mluvčí drah Štáhlavský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám