Hlavní obsah

V Ostravě bude při zvýšeném smogu MHD zadarmo

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Od středeční půlnoci začne v Ostravě platit nové nařízení, kterým se město snaží zlepšit kvalitu ovzduší. V době vyhlášení smogové situace budou městské autobusy, trolejbusy a tramvaje jezdit bezplatně.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto vypadá Ostrava z věže Nové radnice při smogové situaci.

Článek

Ostravští zastupitelé novinku odsouhlasili na svém středečním zasedání. Zároveň ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) poukázal na fakt, že špatné ovzduší není záležitost jen Ostravy. „Chtěli bychom vyzvat i další města regionu a kraj, aby toto opatření zavedli,“ řekl primátor.

Bezplatná doprava bude Ostravu za jeden smogový den stát kolem jednoho miliónu korun. Nejvyšší částku si stanovil Dopravní podnik Ostrava a to kolem 950 tisíc korun. Cestující po městě přepravuje také Veolia Transport, TQM-holding a CK Maxner - ta se nároků na úhradu dopravy vzdala.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

V praxi bude nové opatření vypadat tak, že při signálu regulace, který vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav, budou ve všech vozech veřejné dopravy za předním sklem tabule s upozorněním na smog tak jako dosud. Uvnitř vozidla pak lidé uslyší zvukové hlášení v češtině i v cizích jazycích, označovače jízdenek budou zablokované.

Hnutí Ostravak by popřelo samo sebe

Novinka však má i svou kritiku. Opoziční zastupitelé z hnutí Ostravak také hlasovali proti návrhu. Kajnar označil hlasování zastupitelů Ostravaka proti bezplatné městské dopravě v době smogu za popírání sama sebe. „Do voleb vstupoval Ostravak s tím, že bude bojovat za lepší ovzduší na Ostravsku. S žádným konkrétním návrhem zatím ale jeho členové nepřišli a teď dokonce hlasovali proti veřejné dopravě zdarma při smogu.“

„Ale například pro lidi, kteří mají dlouhodobou předplatní jízdenku, to není žádná motivace,“ reagoval na zavedení opatření před časem zastupitel Ostravaka Petr Kausta.

Ostravak ve středu také poukazoval na to, že městská doprava zadarmo špinavé ovzduší téměř nezlepší. Podle hnutí by se totiž musela přidat i další opatření jako například zákaz vjezdu automobilů do určitých zón. Vynaložené peníze, které bude město muset proplatit dopravcům, by se dle Ostravaka daly využít na větší čištění silnic.

Ostrava chce také kvůli znečištěnému ovzduší více tlačit na vládu. Kromě podané žaloby na stát zasílá ostravský magistrát dopis ministru dopravy Vítu Bártovi (VV) se žádostí, aby nebyla část dálnice D1 na území města zpoplatněna. V pátek 17. prosince vypukne před Novou radnicí v Ostravě také demonstrace za lepší ovzduší.

Anketa

Je správné, že při zhoršení smogové situace je ve městě MHD zdarma?
Ano
87,5 %
Ne
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám