Hlavní obsah

Bývalý fotbalista Cantona: Vyberme peníze z účtů a zničme banky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouz Eric Cantona, bývalý útočník fotbalového klubu Manchesteru United, apeluje na milióny lidí, aby stáhly své celoživotní úspory z bank, a svrhly tak „zkažený“ bankovní systém. Uvedl to britský list The Telegraph.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Eric Cantona

Článek

„Je to velmi jednoduché, co můžeme udělat. Pokud milióny lidí stáhnou peníze z bank, systém se zhroutí. Není třeba zbraní či krve,“ domnívá se čtyřiačtyřicetiletý Cantona.

Zatím svou on-line kampaní získal sliby asi 30 tisíc lidí ve Francii a dalších několika tisíc v Belgii, Itálii a Velké Británii.

Cantonovu akci odsoudila francouzská vláda, stejně jako představitelé bank. Podle francouzské ministryně financí Christine Lagardeové by se bývalá fotbalová hvězda měla držet raději věcí kolem kopané.

Komické, tragické a nezodpovědné

Ministr pro rozpočet a mluvčí francouzské vlády François Baroin se ohledně Cantonovy výzvy vyjádřil v tom smyslu, že „by to bylo komické, kdyby to nebylo tragické“, a celé jednání hodnotí jako „groteskní a nezodpovědné“.

Podle největší francouzské banky BNP Paribas je Cantonova kampaň velmi nemístná. Šéf banky Baudouin Prot zdůraznil, že francouzské banky v žádném případě ke vzniku krize nepřispěly a finanční injekce státu bankám nijak nezatížila daňové poplatníky.

Čtyřiačtyřicetiletý Cantona získal svůj nemalý majetek z úspěšné fotbalové kariéry, stejně jako z účinkování v různých reklamách a filmech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám