Hlavní obsah

U Zlína se otevřela další část D1, město je konečně spojeno s dálnicí

Novinky, pit
Zlín
Aktualizováno

V pátek zhruba ve tři hodiny odpoledne začnou fungovat další úseky D1 a R55 o délce 18,5 kilometru mezi Kroměříží a Otrokovicemi. Pět kilometrů dálnice D1 a 13,5 kilometru rychlostní komunikace R55 na sebe naváží na tzv. Moravské křižovatce poblíž Hulína. Jak uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), bude Zlín a Zlínský kraj spojen dálnicí s Brnem, Prahou i celou Evropou.

Článek

„Zprovozněním uvedeného dálničního úseku se nejen výrazně zkrátí cesta všem řidičům, směřujícím do Zlína. Rovněž se eliminuje negativní působení tranzitní dopravy na obce v původní trase, zejména pak v Hulíně, a odstraní se řada nebezpečných úseků,“ informoval ředitel ŘSD Jiří Švorc s tím, že se tak naplní i projekt Tomáše Bati o dálničním spojení Zlína se zbytkem republiky, ale i s evropskou dálniční sítí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Otevření dalšího úseku D1. Na snímku zleva hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), premiér Petr Nečas (ODS) a ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Řidiči budou moci nově pokračovat po dálnici D1 z Kroměříže na nově postavenou Moravskou křižovatku u Hulína. Dále pak vyrazí po rychlostní komunikaci R/55, která vede z této křižovatky do Otrokovic. Odtud pak lze po silnici I/49 pokračovat do Zlína.

Stavba, zahájená předloni, přišla na sedm miliard korun a původní plán počítal s otevřením již letos v říjnu. Slavnostní otevření se uskuteční v pátek v poledne za účasti premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra dopravy Víta Bárty (VV).

V místě hustě sněží

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové by ke zprovoznění pro motoristy mělo dojít do tří hodin odpoledne. „Počítáme okamžitě s tisícovkami řidičů,“ upřesnila Vápeníková.

Úplně prvními auty, která na úsek vyjedou, budou sypače, protože v místě nyní hustě sněží. Podle ČT se ale zatím neuvažuje o tom, že by se spuštění komunikace odložilo.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Otevření nového úseku provázelo husté sněžení a mlha.

Kvůli nepřízni počasí už museli silničáři podle ŘSD odložit dokončení dálnice D1 od Hulína do Říkovic na Přerovsku na červen 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám