Hlavní obsah

Česko by přijetí eura odmítat nemělo, míní Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Debata o vypuštění cíle přijmout někdy v budoucnu společnou evropskou měnu může poškodit jak Evropskou unii, tak i Českou republiku. Sdělil to ve čtvrtek na tiskové konferenci v Lidovém domě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka tak reagoval na předchozí krok prezidenta Václava Klause, který požádal premiéra Petra Nečase (ODS), aby tuto výjimku v Bruselu vyjednal.

„Já se domnívám, že by bylo velmi nešťastné, kdyby Česká republika nyní začala rozvíjet debatu o tom, že chceme změnit přístupovou smlouvu,“ uvedl Sobotka.

Sobotka uvedl, že přijetí jednotné evropské měny je závazek, který Česká republika podepsala při vstupu do Evropské unie (EU). Přístupová smlouva, která tento závazek obsahuje, byla jako jediná schválená referendem, ve kterém se pro ni vyjádřila většina občanů. "Není stanoven termín pouze závazek, že bude ČR usilovat o přijetí jednotné evropské měny," zdůraznil s tím, tato věc nebude nejméně v příštích šesti letech aktuální.

Byla by to podle něj velmi negativní zpráva pro eurozónu, podkopávala by její stabilitu a požadavek by se stal terčem oprávněné kritiky ostatních států EU. Otvírání debaty o vypuštění cíle přijmout euro by podle Sobotky Českou republiku poškodilo v očích investorů a Evropskou unii nejen v jejich očích, uzavřel šéf opoziční ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám