Hlavní obsah

ČEZ: Rozšíření Temelína zvládneme klidně sami

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Energetická společnost ČEZ je podle slov svého šéfa Martina Romana schopná sama financovat rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Informovaly o tom Hospodářské noviny s tím, že přibrání nového partnera je podle ČEZ pouze teoretická úvaha.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Šéf energetického kolosu ČEZ Martin Roman

Článek

Roman připustil, že spolupráce s partnery při projektech v jaderné energetice je ve světě poměrně běžná záležitost, nicméně v tomto případě jde pouze o teoretickou úvahu. „Jsme schopni financovat Temelín i samostatně,“ uvedl.

Vítěz tendru na dostavbu dvou bloků v Temelíně a dalších tří v Dukovanech a Jaslovských Bohunicích v celkovém objemu zhruba 500 miliard korun by měl být znám v roce 2013, uvedl v úterý premiér Petr Nečas, a potvrdil tak posunutí projektu o rok. Nečas také předloží vládě podklady pro dostavbu elektrárny v Temelíně tak, aby ministři mohli plán projednat do konce roku.

Ve hře jsou Westinghouse ze skupiny Toshiba, francouzská Areva a konsorcium ruského Atomstrojexportu a Škody JS, jak připomíná agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám