Hlavní obsah

Nejvíce bourají mercedesy, BMW a volva, nejméně dacie, ukázala statistika

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvíce bourají majitelé vozů Mercedes, BMW a Volvo, naopak nejméně řidiči se značkou Dacia. Vyplývá to z dlouhodobé statistiky ČSOB Pojišťovny týkající se škod z povinného ručení. Pravděpodobnost vzniku nehody je přímo úměrná typu vozu. U luxusnějších vozů je toto riziko podstatně vyšší, sdělil ČTK mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V posledních čtyřech letech stanuli majitelé vozů Mercedes třikrát v čele žebříčků řidičů, kteří zaviňují relativně nejvíce škod z povinného ručení," uvedl Milata. Dodal, že škodu během roku zaviní v průměru každý desátý z nich, což je téměř dvakrát víc než průměr za všechny značky.

Ze statistik pojišťovny vyplývá, že od letošního ledna do září měly nejvíce škod z povinného ručení značky Mercedes, Mitsubishi a Volkswagen. Za celý rok 2009 to byly vozy Mercedes, BMW a Volvo.

Naopak méně zpravidla bourají majitelé menších aut východoevropské nebo asijské provenience. Jsou to především značky Škoda (kromě oktávií a superbů), Daewoo, Chevrolet a Suzuki. Nejméně rizikovými řidiči jsou na základě statistik za poslední čtyři roky majitelé vozů Dacia. Rovněž od letošního ledna do září měli řidiči aut Dacia nejnižší frekvenci škod. V roce 2009 to byly vozy Chevrolet.

Značky aut s nejvyšší a nejnižší frekvencí škod* z povinného ručení (leden – září 2010)
Mercedes9,73
Mitsubishi7,50
Volkswagen7,13
..........
Peugeot4,50
Seat3,77
Dacia2,02
*Roční počet škod na každých 100 pojištěných vozidel
Zdroj: ČSOB Pojišťovna
Značky aut s nejvyšší a nejnižší frekvencí škod* z povinného ručení (2009)
Mercedes9,52
BMW9,01
Volvo8,17
..........
Suzuki4,89
Daewoo4,52
Chevrolet3,92
*Roční počet škod na každých 100 pojištěných vozidel
Zdroj: ČSOB Pojišťovna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám