Hlavní obsah

Platy světových bankéřů i v krizi trhají rekordy

Právo, ČTK, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rekordních 144 miliard dolarů (2,6 biliónu Kč) si letos na platech a nejrůznějších bonusech rozdělí bankéři a pracovníci finančních ústavů na newyorské Wall Street. Oznámil to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rekord v gážích tak padne druhý rok po sobě – i navzdory hospodářské krizi. Loni platy a prémie činily 139 miliard. Obecně by měl Wall Street podle očekávání svým zaměstnancům vyplatit asi 32,1 procenta celkových výnosů. Na Wall Street sídlí americká burza a řada hlavních amerických burzovních a neburzovních trhů.

Samotná zpráva WSJ se týká přibližně třicítky firem, jejichž akcie se veřejně obchodují. Jsou mezi nimi makléřské firmy i podniky, které nabízejí investiční služby.

„Než se tyto instituce začnou zaměřovat na tvorbu dlouhodobé hodnoty pro akcionáře, a ne na zvyšování výnosů, bude dál k vidění tak ostudná výše platů a bonusů,“ řekl šéf Weinbergova centra na Delawarské univerzitě Charles Elson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám