Hlavní obsah

Ve Španělsku hledají práci přes čtyři milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nezaměstnanost ve Španělsku v září letošního roku stoupla o 1,2 procenta a přesáhla čtyřmiliónovou hranici. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že přesně jde o 4,018 miliónu lidí bez práce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celkem tak za uplynulý měsíc přišlo o práci 48 102 lidí. Nezaměstnanost poprvé v historii překročila čtyřmiliónovou hranici v dubnu letošního roku.

V září nezaměstnanost nejvíc postihla zaměstnance služeb, zatímco v krizí zmítaném stavebnictví klesla. Jako důvod uvádějí španělská média sezónní faktory, tedy konec turistické sezóny.

Vláda očekává, že v letošním roce se míra nezaměstnanosti bude pohybovat kolem 19,8 procenta. V roce 2011 by pak měla klesnout na 19,3 procenta.

Nezaměstnanost ve Španělsku tradičně patří mezi jednu z nejvyšších v eurozóně a pohybuje se kolem 20 procent. Ekonomové prognózují, že v letošním roce by španělské hospodářství mohlo klesnout, což může situaci na trhu práce ještě více zkomplikovat.

Pro srovnání: Podle srpnového údaje se v Česku drží nezaměstnanost na 8,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám