Hlavní obsah

Tesco chce prodávat v Česku přes internet

Londýn
Aktualizováno

Britská maloobchodní společnost Tesco plánuje spustit nákupy přes internet v České republice, Číně a Polsku. Řekl to v rozhovoru pro list Financial Times budoucí ředitel firmy Philip Clarke s tím, že firma má dobré zkušenosti s tímto druhem prodeje z Britských ostrovů. Tesco je třetí největší maloobchodní firma na světě.

Foto: Niggel Rodis, Reuters

Článek

Clarke se má funkce ředitele ujmout příští rok v březnu, kdy současný ředitel Terry Leahy odejde po 14 letech vedení řetězce do důchodu. Nejprve chce firma spustit nákupy přes internet příští rok v Polsku. Poté se rozšíří do Prahy a do Šanghaje. Clarke dodal, že jeho přáním je rozšířit internetový obchod po celém světě, napsala agentura Reuters.

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová sdělila, že v Česku hodlá firma internetový obchod spustit příští rok, kdy jej bude testovat ve vybrané lokalitě. Základ nabídky budou podle Karasové tvořit čerstvé, mražené a trvanlivé potraviny a drogistické zboží.

"Chceme zákazníkům nabídnout co nejvíce možností, jak nakupovat. Budou si moci podle potřeby vybrat, zda potřebují na velký nákup do hypermarketu, jen pro pár drobností do malého expresu anebo si nakoupit přes internet. Předpokládáme, že o službu bude značný zájem," podotkla Karasová.

Obliba nakupování po internetu roste

Obchodní řetězce, které nabízejí zboží každodenní spotřeby, zatím v Česku internetové obchody neprovozují. Na internetu prodávají zboží například sítě prodejen, které se specializují na elektroniku či sportovní potřeby.

Obliba internetového nakupování v posledních letech v Česku rychle roste. Celkem by Češi loni podle dřívějších odhadů mohli utratit v internetových obchodech rekordních 26 až 27 miliard korun. Za rok 2008 odborníci očekávali nárůst na zhruba 22 miliard Kč.

Lidé na internetu pořizují především domácí spotřebiče, elektroniku a oblečení. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží, ale také pohodlí a úspora času.

Tesco má v celém světě přes 470 000 zaměstnanců, z toho v Británii zaměstnává více než 287 000 lidí. Řetězec působí na 14 trzích, včetně České republiky a Slovenska, kde provozuje 4811 obchodů.

V České republice bylo Tesco v loňském roce třetím největším maloobchodním prodejcem. Společnost Tesco Stores ČR vstoupila na tuzemský trh v roce 1996. Nyní v ČR provozuje 68 hypermarketů, 41 supermarketů, 25 prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám