Hlavní obsah

ČEZ má třetí největší tržby mezi firmami střední Evropy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle žebříčku Central Europe (CE) TOP 500 společnosti Deloitte se do pětistovky společností s nejvyššími tržbami v regionu střední a jihovýchodní Evropy vtěsnalo dohromady 73 českých firem. Třetí příčku obsadil gigant ČEZ.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

První dvě místa zaujaly petrochemické společnosti – polský PKN Orlen a maďarský MOL. Kromě ČEZu a čtvrté mladoboleslavské Škody se z českých společností prosadily do první dvacítky ještě RWE Transgas a Agrofert Holding.

V porovnání s loňským rokem jde o lehké zlepšení, když ve dvacítce nejsilnějších společností byly zastoupeny tři české firmy a v celém žebříčku CE TOP 500 pak měla ČR 69 zástupců.

Tržby ČEZu za pololetí byly 98,7 miliardy korun a tržby vítěze PKN Orlen v přepočtu 241,3 miliardy korun. Celkové tržby českých podniků v žebříčku dosáhly 87,3 miliardy eur (2,157 biliónu korun), což odpovídá 17 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 525,4 miliardy eur (12,983 bilionu korun).

V bankách vede ČSOB

V rámci bank ČSOB obsadila bronzovou příčku, Česká spořitelna skončila hned za ní na čtvrtém místě a Komerční banka zaujala šesté místo. Mezi pojišťovnami v regionu byla Česká pojišťovna druhá, Kooperativa třetí.

V rámci stavebních firem se za sebou od druhého do čtvrtého místa seřadily Metrostav, Skanska a Eurovia CS. Automobilka Škoda vévodí žebříčku v odvětví výroby.

Výrobce elektroniky Foxcom skončil mezi společnostmi z oboru telekomunikací, médií a technologií jako třetí.

Žebříček CE Top 500 vychází z konsolidovaných výnosů společností za fiskální rok 2009 z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, ČR, Chorvatska, Estonska, Maďarska, Makedonie, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska, Srbska, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny.

pořadínázev společnostizemě
1.PKN OrlenPolsko
2.MOLMaďarsko
3.ČEZČR
4.ŠkodaČR
5.NaftogazUkrajina
6.PGEPolsko
7.FiatPolsko
8.PGNiGPolsko
9.MetinvestUkrajina
10.Ukrajinská státní železniceUkrajina
11.Nokia KomaromMaďarsko
12.Jeronimo Martins DystrybucjaPolsko
13.Metro GroupPolsko
14.AudiMaďarsko
15.RWE TransgasČR
16.EnergorynokUkrajina
17.TPSAPolsko
18.AgrokorChorvatsko
19.LotosPolsko
20.Agrofert HoldingČR
Zdroj: Deloitte

Reklama

Výběr článků

Načítám