Hlavní obsah

Léčba klimatu vyžaduje 100 miliard dolarů ročně, apeluje Lomborg

Novinky, pit

Václavem Klausem kdysi citovaný skeptický ekolog Bjørn Lomborg, dánský kritik strašáka jménem globální oteplování, korigoval své dřívější postoje. Pro britský list The Guardian uvedl, že globální oteplování považuje za hlavní problém, kterému musí současný svět aktivně čelit.

Foto: Profimedia.cz

Bjørn Lomborg

Článek

V jeho nové knize, která se má na pultech objevit v nejbližší době, bude Lomborg apelovat na investování desítek miliard dolarů ročně do řešení problému změny klimatu. „Investice 100 miliard dolarů ročně by znamenala, že bychom mohli v podstatě vyřešit problém změny klimatu do konce tohoto století,“ připomíná v knize. V minulosti přitom tvrdil, že větší smysl má vynakládat finanční prostředky na jiné světové problémy, než je boj proti oteplování.

Lomborg popírá, že by nějakým výrazným způsobem pozměnil svůj názor, a poukazuje na to, že i dříve si byl vědom problematiky globálního oteplování.

"Sázejte stromy, i to může pomoct"

Přestože jde u Lomborga o výrazný názorový posun, za některými základními tezemi si stále stojí. To se týká zejména jeho kritiky nákladného omezování uhlíkových emisí. Podle něj je to nákladný způsob, pomocí něhož se toho nedá příliš dosáhnout.

Cestu k snížení či zastavení globálního oteplování Lomborg spatřuje v proudění peněz do výzkumu nových technologií a v rozvoji čistých zdrojů energie, jako je vítr, vlny či solární a jaderná energie. Potřeba je prý také sázet více stromů.

Časopis Time zařadil Lomborga v roce 2004 mezi 100 nejvlivnějších lidí na světě. Mezinárodní věhlas si tento vystudovaný politolog a statistik získal po vydání knihy Skeptický ekolog, ve které uváděl na pravou míru přehnaná tvrzení o hrozbách v souvislosti se změnami globálního klimatu.

Reklama

Související články

Co zastaví oteplování? Umělé bílé mraky

Geoinženýrství volající po uvědomělých zásazích do životního prostředí v zájmu zastavení globálního oteplování neustále sílí. Zatím hlavně na papíře s tím, jak...

Výběr článků

Načítám