Hlavní obsah

Drábová se stala atomovou diplomatkou, která stále bdí nad Českem

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová se po středečním rozhodnutí vlády stala českým atomovým diplomatem v Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Bude mít vliv na rozhodování týkající se jaderného zbrojení a světové bezpečnostní stability. Zároveň právě nyní její inspektoři sledují expedici prvního vyhořelého paliva z Temelína. Více čtěte v exkluzivním rozhovoru pro Právo.

Článek

Znamená to, když se z vás stala guvernérka v MAAE, že budete náš atomový diplomat na světovém nukleárním poli a již nebudete bdít nad Temelínem a Dukovany?

Atomový diplomat, to je celkem výstižná charakteristika funkce, kterou budu v MAAE zastávat. Nicméně i nadále zůstávám předsedkyní našeho jaderného dozoru, pokud by se vláda v budoucnu nerozhodla jinak. Prioritní pro mne zůstává to, aby především šest našich jaderných bloků stále splňovalo přísné bezpečnostní požadavky a nikoho v této zemi neohrozily.

(Pod SÚJB ale kromě radiační ochrany spadají i supermoderní laboratoře a výjezdová technika specializované na biologickou a chemickou bezpečnost; například se zde vyhodnocovaly antraxové hrozby, pozn. red).

V Radě guvernérů MAAE převažují specialisté nebo diplomaté?

Je to víceméně půl na půl. Rada by nemohla logicky fungovat bez odborných znalostí, ale stejně tak se v žádném případě neobejde bez diplomacie. Přibližně polovina zemí do rady vysílá diplomaty a polovina představitele jaderných dozorů.

Co se týče Česka, tak kooperace mezi námi a resortem ministerstva zahraničí funguje dlouhodobě perfektně. Bez toho by to prostě nešlo.

Rada guvernérů MAAE rozhoduje o globálních nukleárních záležitostech, takže se zde zkrátka prolínají světy zpravodajských služeb, vysoké mezinárodní politiky a jaderné odbornosti?

Ano. Rada se zabývá otázkami mírového využívání jaderné energie a rovněž velice citlivou problematikou jaderného zbrojení, tedy například se rozhoduje v této souvislosti o sankcích.

Rozhodnutí či doporučení guvernérů MAAE tedy mají významný vliv na bezpečnostní rovnováhu ve světě, aby třeba nedošlo k další světové válce?

Ano, nepochybně, proto je na této úrovni tak důležité ne jen odborné, ale rovněž diplomatické zázemí.

Nezvoní ale atomové energii hrana? V Německu se mají jaderné elektrárny omezovat; u nás se stamilióny korun dotuje využívání sluneční energie....

Já se starám o bezpečnost, ne o geopolitické otázky. Na ty musí odpovídat politická reprezentace. Je jisté, že nyní minimálně na čtyři roky je cesta k rozvoji jaderné energetiky u nás otevřena.

Na druhou stranu je to krátká doba. Jestliže se převažující politický názor o hlavních energetických zdrojích poté výrazně změní, tak to může být velký problém, protože v jaderné energetice se plánuje velice dlouhodobě. Měnit každé čtyři roky strategická rozhodnutí v energetice nelze.

Potřebujeme například nové generace techniků a jaderných specialistů. Jestliže za čtyři roky řekneme, že s jádrem končíme, tak se může stát, že nebudeme mít odborníky. Přitom mít jadernou elektrárnu, to je závazek minimálně na sto let.

Myslíte tím třeba starost o vyhořelé jaderné palivo?

Ano. Právě teď se plní kontejnery s prvními devatenácti vyhořelými palivovými soubory z Temelína a připravují se na to, že během září budou převezeny do nového temelínského skladu vyhořelého paliva.

Temelín stál a opět vyvolal pozornost veřejnosti. Je vše v pořádku?

Na druhém bloku se jednalo o drobnou závadu na generátoru, který se mimochodem nachází v nejaderné části zařízení. Jednalo se o odstávku na 48 hodin. Technici přitom udělali povinnou standardní zkoušku regulace výkonu reaktoru. A co se týče prvního bloku, tak ten je pochopitelně ostře sledovaný, neboť se americké palivo mění za ruské.

Reklama

Výběr článků

Načítám