Hlavní obsah

Benzínky budou pod drobnohledem a odhalí kradená auta

Novinky, toh

Zloději aut a neplatiči pohonných hmot budou pod drobnohledem tuzemských benzínek. Ty se totiž začínají vybavovat speciálním kamerovým systémem, který rychle zjišťuje podle státní poznávací značky, zda vůz není kradený.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Tím by se mělo zabránit například i tomu, aby lidé ujížděli bez placení od čerpacích stanic. „Zavedli jsme zkušební provoz unikátního bezpečnostního kamerového systému. Ten umožňuje napojení citlivých kamer s vysokou rozlišovací schopností umístěných na čerpacích stanicích přímo v online režimu na registr kradených vozidel,“ informovala společnost Benzina.

Ta se již pochlubila, že její systém na jedné z jejích benzínek bylo odhaleno již pět aut, která byla kradená. Systém po zjištění odcizené SPZ či celého vozu odpojí stojan, takže řidič nemůže natankovat. Doposud měly čerpací stanice kamery jen pro případ, že někdo ujel bez zaplacení. Záznam pak sloužil k dopadení pachatele.

„Ten impuls je okamžitý; než se vynuluje pistole na čerpací stanici, tak informaci, zda je vůz kradený, máme k dispozici," popsal autor systému a externí spolupracovník firmy Lenia Pavel Novák s tím, že systém ihned poté zalarmuje i policii.

Benzina má v tuzemsku nejpočetnější síť poboček, tedy 336 čerpacích stanic. Kamerový systém byl zatím zprovozněn jen na několika z nich a postupně se rozšiřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám