Hlavní obsah

Řecko může čerpat další část záchranného úvěru

Právo, DPA, nek

Řecko učinilo významný pokrok v prosazování úsporných opatření, jejichž cílem je snížení obrovského dluhu veřejných financí, může proto dostat od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie (EU) další část slíbeného úvěru na záchranu ekonomiky.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

K tomuto závěru dospěli zástupci MMF, EU a Evropské centrální banky po ukončení inspekce, během níž  v Aténách prověřovali finanční situaci země. Inspektoři ale současně varovali, že Řecku stále hrozí řada rizik.

„Naším hlavním závěrem je, že (úsporný) program byl velmi dobře odstartován,“ stojí ve čtvrtečním společném prohlášení kontrolorů. Podle zástupce MMF Poula Thomsena ale podle očekávání nadále existují v reformním úsilí Řecka některé slabé body. Jde zejména o kontrolu vedlejších rozpočtových výdajů, například výdajů ve státních nemocnicích, a také výdajů v komunálních rozpočtech.

Představitel Evropské komise Servaas Deroose ocenil, že v prosazování hlavních reforem, především změny důchodového systému, postupuje řecká vláda rychleji než stanoví plán.

Hodnocení inspektorů znamená, že Řecko můře v září čerpat dalších devět miliard eur (222,3 mld. Kč) z tříletého záchranného úvěru v objemu 110 miliard eur. První část půjčky ve výší 20 miliard eur obdrželo už v květnu.

Drastické úsporné kroky vlády mají citelné dopady na obyvatelstvo, což se podle neziskové organizace Klimaka projevuje i v nárůstu počtu sebevražd, který se za poslední rok ztrojnásobil. Roste i počet telefonátů na tísňovou linky, kterou Klimaka provozuje. Loni na ni volalo v průměru deset lidí denně, zatímco nyní je to už 25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám