Hlavní obsah

Ministerstvo uspělo v arbitráži ohledně bytů OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ohledně bytů bývalých OKD. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle rozhodnutí mají nájemníci bytů i nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek, dodal Jakob. Společnost finančníka Zdeňka Bakaly RPG Industries, která prostřednictvím firmy RPG Byty uvedených 45 000 bytů vlastní, ovšem již březnu oznámila, že se z arbitráže stahuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Článek

RPG Industries ke svému odstoupení z arbitráže uvedla, že nevěří ve spravedlivý proces v České republice. Společnost zároveň vzala zpět svou loňskou výpověď závazku předkupního práva nájemníkům.

"Přestože v průběhu řízení společnost RPG Industries nároky ministerstva financí uplatněné žalobou v plném rozsahu uznala, rozhodčí soud uvedl, že i pokud by se tak nestalo, rozhodl by v plném rozsahu ve prospěch MF," uvedl Jakob.

Spor se týká předkupního práva pro nájemníky bytů. Byty v rámci privatizace těžařské firmy OKD získala společnost Karbon Invest v září 2004. Zavázala se je při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty. RPG Industries loni v červnu vypověděla závazek předkupního práva nájemníkům, což později vzala zpět.

Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 miliónů korun, protože podle něj porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítala zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila. Termín na zaplacení má společnost podle Jakoba do konce srpna, v opačném případě je MF připraveno podat opět žalobu.

Ministerstvo financí ve sporu zastupoval tým mezinárodní advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám