Hlavní obsah

Emirates chtějí být nejvlivnější na světě, koupily letadla za 179 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší letošní přehlídku světové letecké techniky ve Farnborough u Londýna otevřely dubajské aerolinie Emirates s americkým výrobcem letadel Boeing objednávkou 30 širokotrupých letounů Boeing 777-300 s prodlouženým doletem. Hodnota kontaktu podle katalogových cen dosahuje 9,1 miliardy dolarů (zhruba 179 miliard Kč) a zakázka se může stát největší transakcí aerosalonu.

Článek

Emirates ohromily rozsáhlou zakázkou i na začátku červnového aerosalonu v Berlíně. Tam si od evropské skupiny EADS objednaly 32 obřích letounů Airbus A380 za celkem 11,5 miliardy dolarů.

Emirates jsou největší leteckou společností arabského světa. Společnost si chce zakázkou rozšířit flotilu svých letadel 777-300 pro až 365 cestujících z dosavadních 71 strojů. Nákup chce Emirates využít k tomu, aby se "stala předním světovým přepravcem a udělala z Dubaje hlavní bránu k cestování letadly po celém světě," sdělila firma.

Čeká se, že na přehlídce budou zvláště aktivní právě kupci z Blízkého východu a Asie, které tolik nezasáhla globální ekonomická recese, ani krize v letecké přepravě. Oživení v sektoru se čeká i v Severní Americe, hůře na tom je však Evropa, kde návrat odvětví k zisku a investicím zatím letos podkopávala dluhová krize nebo jarní přerušení provozu v důsledku prachu z islandské sopky v ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám