Hlavní obsah

Daně za tabák jsou v ČR nízké a neodráží náklady, tvrdí expertka

Daně na tabákové výrobky jsou v Česku ve srovnání s Evropou nízké, cena cigaret neodráží náklady státu na kouření. Přitom nejúčinnějšími opatřeními proti kouření je zvýšení daní na tabákové výrobky a zákaz kouření v restauracích, řekla novinářům Hana Rossová, strategická ředitelka výzkumného programu zaměřeného na kontrolu spotřeby tabáku, který je součástí Americké společnosti proti rakovině.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle studie Lékařského informační centra z roku 2001 stát ročně tratí kvůli kouření skoro 70 miliard korun. Celkové roční výdaje na zdravotnictví představují kolem 200 miliard korun.

"Cena cigaret v ČR je o hodně nižší, než je evropský průměr," upozornila Rossová. Dostupnost cigaret v ČR se podle ní zlepšuje, lidé si můžou za průměrný plat koupit víc cigaret než před deseti lety.

Spotřeba tabáku způsobuje ekonomické ztráty kvůli vyšší úmrtnosti, nemocnosti a vyšším nákladům na zdravotní péči. Podle zmíněné studie náklady v Česku v roce 1999 činily na zdravotní péči v lůžkových zařízeních kvůli kouření zhruba 30 miliard korun ročně, čili přibližně půl procenta hrubého domácího produktu (HDP). V témže roce stát vybral na daních za tabák 20 miliard. Po připočtení nákladů na ambulantní péči (42 miliard korun), kvůli předčasnému úmrtí a nákladům spojeným s pasivním kouřením se náklady vyšplhaly na zhruba 90 miliard korun. To odpovídá 4,6 procenta HDP.

Kouřící Čech stál stát až 31 tisíc ročně

Tento hrubý odhad se shoduje s výsledkem evropské studie z roku 2000, která odhaduje, že kouření stálo ČR asi 77 až 103 miliard korun za rok. V roce 2000 to představovalo asi 3,6 až 4,8 procenta HDP. Jeden kuřák tedy stál ČR nejméně 23 000 až 31 000 korun. Na zdravotnictví jde v Česku asi sedm procent HDP ročně.

"I když kuřák umře dříve, stát (ekonomicky) zatěžkává víc než nekuřák," řekla Rossová. Polovina kuřáků kvůli kouření zemře v produktivním věku, a to o 15 let dříve než nekuřáci. Půlka jich žije stejně dlouho, jako kdyby nekouřili. V průměru tedy kuřák ztratí sedm a půl roku života, vysvětlila odbornice na nemoci z kouření Eva Králíková.

Preventivní programy na školách jsou podle odborníků neúčinné. Efektivní je vyšší cena cigaret a pozitivní příklad dospělých. "Ekonomické výzkumy jasně ukazují, že nejlepší nástroj, jak zabránit kouření u dětí, je zvýšit cenu cigaret," uzavřela Rossová.

Reklama

Výběr článků

Načítám