Hlavní obsah

Tržby Budvaru loni přes pokles prodeje vzrostly

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby Budějovického Budvar loni přes meziroční pokles objemu prodeje mírně vzrostly. V roce 2009 činil výstav pivovaru 1,275 miliónů hektolitrů, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o zhruba 2,8 procenta méně. Tržby za pivo činily 2,041 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o 1,2 procenta. Zisk Budvaru loni dosáhl 298,2 miliónu korun, o 40 procent více než v roce 2008.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Minulý rok zaznamenal pokles výroby celý pivovarnický sektor. „Celkové objemy prodejů klesly o šest procent a z toho logicky poklesly i tržby. Na pozadí těchto výsledků si náš pivovar vedl dobře,“ uvedl ředitel Budvaru Jiří Boček. Pivovar loni posílil svůj podíl na české výrobě z 6,6 na 7,1 procenta.

Na poklesu produkce piva, podobně jako na celém hospodářství, se podle Bočka podepsala pokračující hospodářská recese. Hlavní značkou pivovaru zůstává Budweiser Budvar, jehož podíl na výrobě činí 84,4 procenta.

Pivovar loni vyvezl do zahraničí více než 45 procent své produkce, což je nejvíce mezi velkými českými pivovary. Loni vyvezl do 58 zemí bezmála 580 tisíc hektolitrů piva. „Náš vývoz meziročně poklesl o 0,3 procenta, ale takový výsledek je možné v podmínkách globální recese považovat za úspěch,“ doplnil obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt.

Export piva z ČR loni poklesl celkem o 10,4 procenta. Podíl Budějovického Budvaru na českém exportu tak meziročně výrazně stoupl o 3,4 procenta na 19,1 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám