Hlavní obsah

Obchodník vyšrouboval cenu ropy, v opilosti koupil sedm miliónů barelů

Novinky, toh

Chybu udělá v práci jednou za život snad každý. Na svůj omyl však obchodník s ropou Steve Perkins zřejmě jen tak nezapomene. V opilosti totiž koupil sedm miliónů barelů černého zlata, jehož cenu tak vyhnal na několikaměsíční maxima. Svoje počínání však nebyl schopen vůbec vysvětlit.

Článek

Kardinální přehmat udělal 34letý Brit loni v noci z 29. na 30. června. Podle listu Daily Telegraph se však až nyní ukázalo, co se během onoho večera stalo. Obchodník společnosti PVM londýnského City měl totiž velice náročný víkend.

Během firemní golfové akce se hodně opil. V pondělí si vzal sice z práce volno, ale v pití zřejmě pokračoval, protože si obchody uskutečněné v noci z pondělí na úterý vůbec nepamatoval. Nicméně vyšetřování ukázalo, že Perkins skutečně kolem půl druhé ráno začal nakupovat ropu. A rozhodně při tom nešetřil.

Ovládl 69 % trhu a prodělal 10 miliónů dolarů

Obchodník dal příkazy na nákup černého zlata v objemu sedmi miliónů barelů v ceně kolem 520 miliónů dolarů. Samozřejmě přitom použil firemní peníze. Jelikož s ropou obchodoval v noci a nakupoval velké objemy, podařilo se mu vyšroubovat cenu na osmiměsíční maxima. V inkriminovanou dobu tak Perkins ovládal 69 procent globálního trhu.

Když začal dávat příkazy, stál barel ropy 71,40 dolarů, ale o dvě hodiny později to bylo již 73,05 dolarů. Přestože cena černého zlata rostla, firma na transakcích nakonec prodělala, a to necelých deset miliónů dolarů. To jsou téměř veškeré roční příjmy celé obchodní sekce s ropou v PVM.

Perkins byl následně z práce vyhozen, dostal pětiletý zákaz činnosti a pokutu 72 tisíc liber. K incidentu pouze uvedl, že si kvůli alkoholovému opojení nic nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám