Hlavní obsah

Žaloba proti ČEZu neuspěla, soud ji zamítl

Městský soud v Praze zamítl ve všech bodech žalobu Spolku proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL) proti elektrárenské skupině ČEZ, týkající se odpojování spotřebitelů od elektroměrů. V otázce údajného vyvíjení psychického a fyzického nátlaku zaměstnanců společnosti ČEZ Měření na jednotlivé zákazníky nebyl podle soudu delikt dostatečně prokázán.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Při vynesení rozsudku soudce Roman Horáček uvedl, že vzhledem k tomu, že se k jednání nedostavil žalobce, nemohl jej poučit o tom, že v této otázce nebyly předloženy dostatečné důkazy.

Zamítnutí dalších bodů žaloby soud vysvětlil tím, že jednotlivé návrhy prakticky kopírovaly ustanovení energetického zákona. Není přitom možné uložit žalovanému povinnost, která již byla stanovena v právním předpise, v tomto případě v energetickém zákoně.

Žaloba proti společnostem elektrárenské skupiny ČEZ byla podána na jaře loňského roku. Jde o první hromadnou žalobu, která byla v tuzemsku podána. K žalobě se připojilo kolem 50 zákazníku ČEZ. SPONEL při podání žaloby uvedl, že žaloba má zamezit protizákonnému odpojování elektroměrů zákazníků. ČEZ tehdy reagoval, že jedná v souladu se zákonem.

Soud dále odmítl návrh SPONEL na přerušení řízení a předložení novely energetického zákona k Ústavnímu soudu. Podle soudu novela vychází z transpozice evropské směrnice a pro její posouzení Ústavním soudem není důvod.

SPONEL byl založen v červnu 2007 jako občanské sdružení spotřebitelů, které chce zabránit údajně neopodstatněnému zdražování elektřiny. Za své další cíle označuje sdružení boj za omezení monopolu ČEZ, zrušení motivačního programu manažerů této firmy a zmrazení vývozu elektřiny do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám