Hlavní obsah

Bohatí Češi si předplácejí služby komfortních aerolinek

Právo, Jiří Novotný

Stále více bohatých Čechů využívá možnosti stát se podílníky letadel největší světové soukromé obchodní letecké společnosti NetJets. Počet jejích českých zákazníků se letos zvýšil na dvacet, což je dvojnásobně více než loni.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Falcon 7X létá pro bohatou klientelu NetJets.

Článek

„Do pěti let plánujeme v ČR získat osmdesát klientů, především z řad byznysmenů,“ prohlásil na tiskové konferenci v Aeru Vodochody viceprezident NetJets Europe Vadim Horiszny.

Jména svých českých klientů společnost tají. Horiszny ale prozradil, že služeb NetJets využívá tenista Radek Štěpánek i někteří čeští hokejisté z NHL. Klient získá za pevně stanovený poplatek určitý počet letových hodin, které musí vyčerpat do dvou let. Například za předplacenou kartu na 25 hodin letu zaplatí 140 tisíc eur (v přepočtu 3,6 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá vnitřek letadel pro movité klienty.

„Letadlo si klient na daný let pronajímá celé, a cenově je jedno, jestli letí sám, nebo s rodinou či svými spolupracovníky. Záleží pouze na kapacitě daného typu letounu, která je zpravidla sedm až čtrnáct cestujících,“ řekl Právu výkonný ředitel NetJets Europe Mats Leander.

NetJets Europe vznikla v roce 1996 s finanční podporou miliardáře Warrena Buffeta. Nyní má v Evropě 1 600 klientů a k dispozici více než 150 letadel. V Česku využívá devět letišť, převážně však pražskou Ruzyni.

Loni tento soukromý dopravce uskutečnil v ČR 950 odletů a přistání, a za letošních prvních pět měsíců se počet těchto soukromých letů přes doznívající krizi zvýšil ve srovnání se stejným loňským obdobím o třicet procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám