Hlavní obsah

Řecko vytvořilo černou díru nesmyslnými bonusy a výplatami

Novinky, Tomáš Holý

Celé Řecko v posledních dnech běsní. Těžce zadlužená země léta špatně hospodařila se státními penězi, nyní se v nouzi nechce jen tak smířit s úsporami, které se dotknou každého obyvatele. Jak se turisticky přitažlivá země do dluhů dostala a co průměrné Řeky čeká?

Foto: John Kolesidis , Reuters

Řecký policista v Athénách po zásahu molotovovým koktejlem při středečních protestech.

Článek

V současnosti z ekonomického hlediska nejproblematičtější země Evropy se do dluhů a problémů dostala sama. Zahraniční média pravidelně upozorňují, jak Řecko dlouhá léta nebetyčně rozhazovalo.

Planeta Řecko

Například BBC dění v zemi nadneseně označila jako „planetu Řecko“, neboť těžko by se hledala jiná země, kde někteří státní zaměstnanci dostávali bonusy za to, že do práce přišli včas. Příplatky dostávali například i lesníci za to, že pracují venku, respektive za to, že se venku aspoň ukázali.

V Řecku také bylo doposud běžné, že mnoho lidí mělo dvě zaměstnání. Jedno z nich bylo právě ve státní správě, kam však lidé nechodili, jen za to pobírali mzdu. Tyto černé duše však nemohly být vyhozeny, protože pozice ve službách státu byly na celý život. Absurdní je například i to, že mnoho lidí odházelo do předčasného důchodu v padesáti, například BBC zmiňuje i čtyřicátníky, kteří pobírali penzi za to, že odešli ze státní správy.

Vybrané země a jejich dluh při přepočtu na HDP (v %):
Řecko115,1
Velká Británie68,1
Španělsko53,2
Irsko64,0
Itálie115,8
Německo73,2
Zdroj: Evropská komise

Další netradiční výhodou v Řecku bylo například i to, že rozvedené či svobodné dcery státních zaměstnanců měly nárok na penzi po svých zemřelých rodičích.

Lukrativní pozice je prý i ve státních komisích. Nikdo totiž přesně neví, kolik lidí danou pozici má. Odhaduje se, že takových osob je asi 10 tisíc, přičemž ročně si přijdou v přepočtu až na šest miliard korun. I zde se najdou zvláštnosti. V Řecku totiž doposud existuje komise, která se má starat o jezero, jež však vyschlo již před 80 lety.

Není tedy divu, že se stát dostal do dluhové pasti, kterou umocnila jedna z největších hospodářských krizí. Země při posledních odhadech dluží přes 300 miliard eur, její dluh v přepočtu na hrubý domácí produkt dosahuje více než 115 procent. Evropská unie s Mezinárodním měnovým fondem se zaručila půjčit zemi na 110 miliard eur. Země by totiž jen těžko sháněla peníze jinde. Jedna z mezinárodních ratingových agentur totiž Řecko ohodnotila jako nedůvěryhodné pro investování.

Škrty budou bolet

Proč se Řekové bouří, přestože se jim chystá mezinárodní pomoc? Lidu se nelíbí chystaná vládní opatření, která jsou součástí domluvené půjčky. Řecko musí v následujících třech letech ušetřit na 30 miliard eur.

Škrty budou pro mnohé bolestivé, proto se ulice Atén v posledních dnech plní demonstranty. Vláda totiž oznámila, že zmrazí platy státním zaměstnancům, někteří budou muset být vyhozeni. Není se čemu divit, jen od roku 2006 se platy v zemi zvedly v průměru o 30 procent. Státní zaměstnanci dostávali také 13. a 14. platy, které budou nyní zrušeny.

Dále budou sníženy důchody, přičemž se zvýší věk pro odchod do důchodu. Přestože se v průměru má v Řecku chodit do penze v 61, není nic neobvyklého, že důchod pobírají padesátníci, čemuž by se mělo do budoucna zabránit.

Za co Řekové dostávali peníze

  • bonusy byly pro některé úředníky, kteří chodili včas do práce
  • lesníci měli příplatek za práci v lese
  • funkce ve státní správě byly doživotní, lidé do úřadu ani nechodili, a pracovali jinde, pobírali tak dva platy
  • penze za zemřelé státní úředníky se dědily
  • do důchodu chodili v mnoha případech Řekové ve 40 či 50 letech
  • státní úředníci měli i 13. a 14. platy

Stát také bude hledat peníze při výběru vyšších daní. Ty se dotknou například alkoholu, luxusního zboží, cigaret, pohonných hmot a podobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám