Hlavní obsah

Zkrachovala další sklárna, Bomaco měla dluhy

Světelská sklárna firmy Bomaco Rossi je v insolvenci kvůli zadlužení. Ruční výroba olovnatého křišťálu byla ukončena a všech 60 pracovníků dalo zkraje tohoto týdne výpověď, protože jim vedení společnosti dluží výplaty už za únor. Sdělil to jednatel společnosti David Kubát. Podle údajů v insolvenčním rejstříku firma na sebe podala návrh na konkurz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilusrační foto

Článek

Pro Světelsko, které se stále ještě nevyrovnalo s předloňským krachem velkých skláren Sklo Bohemia s 1200 zaměstnanci, to znamená další úbytek pracovních míst. Provoz v těchto sklárnách byl sice obnoven loni na podzim, do práce se ale zatím vrátila jen asi čtvrtina sklářů. Nezaměstnanost v tomto regionu se koncem letošního března pohybovala kolem 14 procent.

Podle Kubáta se potíže sklárny Bomaco táhly delší dobu. Po předloňském krachu velkých sklářských firem se podle něj ztížily podmínky pro zbylé výrobce v tomto oboru. "Dodavatelé se k nám začali chovat s opatrností. Chtěli platby dopředu, zrušili nám úvěry a podobně," uvedl Kubát. Podrobněji se k situaci v závodě vyjadřovat nechtěl s tím, že je to interní záležitost firmy.

Firma dluží milióny

Podle insolvenčního rejstříku má Bomaco Rossi pohledávky z obchodního styku za víc než sedm miliónů korun. Na příspěvcích na sociálním zabezpečení dluží 5,8 miliónu a zdravotní pojišťovně 0,66 miliónu. Pohledávky Okresní správy sociálního zabezpečení a ostatních věřitelů byly neúspěšně vymáhány v exekučním řízení. O zahájení insolvenčního řízení rozhodl ve čtvrtek Krajský soud v Praze.

Bomaco Rossi, s.r.o., má sídlo v Poděbradech, ale výrobní závod je ve Světlé. Podle údajů na internetu je firma následovnicí společnosti Antonín Málek - Bomaco, která byla založena v roce 1991. Podnik byl samostatnou sklářskou manufakturou - provozoval sklářskou huť, která mohla denně produkovat 1,2 tuny skla, chemickou leštírnu i zlatičskou dílnu. Svoji produkci vyvážel do řady zemí celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám