Hlavní obsah

Důchodová revoluce: Podle ODS je verdikt spravedlivý, ČSSD má obavy

Právo, Novinky, dan, luk, nig, ada
Praha
Aktualizováno

Průlomové rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že lidé s vysokými příjmy mají brát adekvátně vyšší důchody než doposud, přivítali politici pravice. Levice se naopak obává důsledků.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Politici ODS verdikt přivítali. „Myslím, že je to správné rozhodnutí, pokud je to tak, že lidé, kteří více vydělávali, budou mít také vyšší důchody, tak je to spravedlivé ocenění,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a připomněla, že lidé s vyššími příjmy také více přispívali státní pokladně, když vydělávali. [celá zpráva]

Podle Borise Šťastného je třeba rozhodnutí respektovat. „To, že má občan s vyššími příjmy nárok na vyšší důchody, mně jako pravicovému politikovi přijde spravedlivé.“

ČSSD: Většině se kvůli tomu sníží důchody

ÚS podle ekonomického experta soc. dem. Jiřího Havla rozhodl, že sníží většině lidí důchody. "Je potřeba dopočítat dopady, protože to totálně mění důchodový systém, aby se vyrovnal, tak se většině lidí budou muset snížit důchody," řekl Právu Havel.

"Jakékoliv dodatečné nároky na státní rozpočet představují v současné rozpočtové situaci vážnou komplikaci. Přesný dopad musí vyčíslit ministerstvo práce a sociálních věcí," řekl Právu stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je rozhodnutí Ústavního soudu velkým zásahem do důchodového systému. Kolik to ale bude státní kasu stát, nelze podle něj nyní odhadnout. Problém by měli hned po volbách začít řešit politici.

Ústavní soud podle Kalouska udělal dobře, že jim na řešení dal jeden a půl roku. „Analyzovat dopady tohoto rozhodnutí a nalézt rozumné řešení bude chvíli trvat. S principem ale nelze polemizovat, protože druhá redukční hranice je diskriminační,“ řekl Právu Kalousek.

Lidé, kteří mají veký příjem, si mohou spořit v penzijních fondech, což lidé s menšími příjmy nemohou a v tom je ta solidarita
poslankyně a bývalá členka ODS Alena Páralová

„Upraví se tím celý systém, otevírá se tím pádem i otázka stropů na důchodové pojištění. Mají-li lidé s vyššími příjmy mít i vyšší důchody, pak se musí uvolnit stropy. Neulehčí to ale důchodovou reformu,“ řekl Právu šéf lidovců Cyril Svoboda.

Páralová: Celý systém se může zhroutit

Poslanci se příliš na téma rozhodnutí ÚS vyjadřovat nechtěli s odkazem na to, že chtějí nejprve znát podrobné odůvodnění.

„Je třeba nejprve udělat podrobnou analýzu toho, co to znamená a pak teprve bude čas na komentáře,“ řekl Právu místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Jeho bývalá stranická kolegyně a expertka na sociální záležitosti Alena Páralová je přesvědčena, že rozhodnutí může zhroutit celý důchodový systém. „Ten současný s redukčními hranicemi platí od roku 1996 a v podstatě tyto limity byly i dříve. Je to systém, který zavádí do důchodvého systému solidaritu. Výsledkem tohoto velmi solidárního systému je to, že v podstatě máme v EU nejnižší chudobu. A neumím si představit, jak bychom to ufinancovali. Lidé, kteří mají veký příjem, si mohou spořit v penzijních fondech, což lidé  s menšími příjmy nemohou a v tom je ta solidarita,“ uvedla Páralová Právu.

Vyjadřovat se nechtěl zatím ani ministr financí Eduard Janota. „Aź si přečtu celý text odůvodnění, tak se teprve mohu vyjádřit,“ prohlásil ve chvíli, kdy ještě ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká odvůdodnění stále četla.

Jak poznamenal, stát dostane možnost současný stav nějak napravit. Jak by to mělo vypadat, může ale říci až se seznámí s důvody, které ÚS uvede. Podle něho by se to dalo vyřešit třeba i tak, že nepůjde o pojistné, ale o daň.

„Pojistné je na principu: na kolik se pojistíte, takové máte plnění. Když si platíte dvacet korun, máte nižší plnění než ten, kdo si platí stokorunu,“ uvedl ministr.

Pokud by se odvod do důchodového systému nazval daní, pak by tento princip již platit nemusel a redukce by mohly zůstat. „Nyní to nazýváme pojištěním, ale je to vlastně daň. Tak tomu budeme říkat daň a budou redukce, a bude to daň a dávky, tak bych to řešil já.“ prohlásil Janota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám