Hlavní obsah

Odborníci radí Česku: zvyšte daň z nemovitostí, nebojte se snižovat dávky

Právo, Jiří Vavroň

Vláda, která vzejde z květnových voleb, by měla rychle sestavit ambiciozní plán výdajových škrtů, změnit některé daně, rušit nevyhovující zákony a hlavně se nebát je radikálně prosadit. Jen tak totiž Česko rychle po přestálé krizi dožene vyspělé ekonomiky zemí OECD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Jan Fischer se 6. dubna v Praze setkal s generálním tajemníkem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou (vpravo).

Článek

Takový je závěr pravidelné hodnotící zprávy OECD Hospodářský přehled České republiky 2010, který v úterý představí v Praze generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

Využít některé náměty z hodnotící zprávy bude ale podle analytiků pro budoucí vládu velmi obtížné. Řada návrhů jde totiž přímo proti programům některých politických stran. Bez větších problémů je pro všechny strany akceptovatelné pouze stanovení termínu přijetí společné evropské měny.

Stanovte termín přijetí eura

Nová vláda by opět měla stanovit závazný termín, kdy by země chtěla vstoupit do eurozóny - tedy termín přijetí eura, vyzývá české politiky OECD. Tvrdé podmínky konsolidace a dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, které přijetí eura podmiňují, totiž přispějí k tomu, že země začne urychleně a bez odkladů konsolidovat veřejné finance a spořit, uvádí zpráva. Termín přijetí eura pomůže vyvinout potřebný tlak na přijímání nutných reforem.

Zvyšte majetkové daně, sjednoťte DPH

V České republice se využívá zdanění majetku méně než v kterékoli jiné členské zemi OECD, přitom majetkové daně patří k těm, které jsou nejméně ohroženy ekonomickými otřesy a výkyvy a těžko se obchází jejich placení.

Zvýšena by proto měla být daň z nemovitosti, jednak zvýšením sazby daně, jednak provázáním daňového základu na skutečné tržní ceny.

Podle názoru OECD by měla vláda usilovat o sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty v jedinou sazbu. Zrušit by se měla i většina výjimek z placení této daně.

Ke zvýšení příjmů státu by podle hodnotící zprávy OECD přispěla i reforma ekologických daní, včetně zavedení daně z emisí skleníkových plynů a přechodu z bezplatného přidělování emisních povolenek na aukční prodej v rámci systému proobchodování s emisními povolenkami.

Rodinné dávky demotivují

Zpráva doporučuje podrobit zkoumání systém sociálních dávek s tím, že by například bylo možné postupně odebírat některé dávky (například příspěvek na bydlení) při stoupajícím příjmu či postupně odebírat daňové slevy na manželku(la) s rostoucími výdělky druhé vydělávající osoby.

Rodinné dávky jsou oblastí, ve které působení dávkového a daňového systému demotivuje od práce, a proto by měly být podrobeny zkoumání.

Zásadně změnit by se podle názoru hodnotící zprávy mělo zdanění osob samostatně výdělečně činných, které zvýhodňuje osoby, které nejsou v pracovním poměru. Tím by se zabránilo, aby zaměstnavatelé vykazovali své pracovníky jako osoby samostatně výdělečně činné.

Zrušit zákon o významné tržní síle

Nová vláda by měla dávat pozor na možné zneužití tržní síly dominujícími aktéry na trhu plynu, elektřiny a telekomunikací, upozorňuje OECD. Podle názoru OECD by měl být zrušen zákon o významné tržní síle, který má zabránit zneužívání významného postavení řetězců při prodeji potravinářských výrobků vůči malým zemědělským producentům.

Podle OECD zákon odrazuje supermarkety od jednání s malými dodavateli. Oprav by se měl dočkat i zákoník práce. OECD například navrhuje provázat výpovědní lhůtu a ustanovení o odstupném ve vazbě na odpracované roky.

Dohodu o práci na dobu určitou a jiné nestandardní pracovní smlouvy by mělo být povoleno opakovat vícekrát za sebou.

Vláda by měla i významně zlevnit náklady při zahájení podnikání – například snížit minimální výši základního kapitálu pro nové společnosti.

Výběr článků

Načítám