Hlavní obsah

Švýcarský rozhodce rezignoval v arbitráži státu s Diag Human

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarský rozhodce Damiano Della Ca se v úterý ráno vzdal svého místa v rozhodčím senátu, který přezkoumává nároky společnosti Diag Human na miliardové odškodnění od českého státu. Ministerstvo zdravotnictví tento krok kritizovalo, považuje jej za obstrukci.

Foto: Profimedia.cz

Konzervy s krví a krevní plazmou. Ilustrační foto

Článek

Vynesení konečného verdiktu v kauze se tak pravděpodobně odloží minimálně o třicet dnů, které má Diag Human na jmenování nového rozhodce. Právě firma totiž Švýcara Della Ca do sporu nominovala.

Zbývajícími členy arbitrážního senátu jsou bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl, kterého si vybral stát, předsedajícím rozhodcem je pražský zastupitel a šéf Hospodářské komory Petr Kužel.

Jak Della Ca informoval zbývající rozhodce, za jeho rezignací je hned několik důvodů. Ohradil se například proti postupu svých kolegů ze senátu, kteří, jak minulý týden informovalo Právo, nevydaly Nejvyššímu soudu přes jeho výzvy rozhodčí spis, tedy veškeré listinné důkazy předložené za patnáct let trvání sporu.

Nejvyšší soud potřebuje spis k tomu, aby rozhodl o platnosti či neplatnosti soudního jmenování Kužela rozhodcem.

Šnajdr: Jsou to obstrukce

Podle náměstka ministerstva zdravotnictví Marka Šnajdra může za rozhodnutí Della Ca opustit arbitráž pondělní reportáž České televize, která zpochybnila regulérnost tohoto největšího obchodního sporu v historii země.

Krok arbitra označil Šnajdr za obstrukční a nařkl jej z toho, že se podobných akcí dopouštěl už dříve. Jak se ministerstvo zdravotnictví zachová, neřekl.

Firmy s utajenými vlastníky jako žalobci

Podle ověřených informací Práva Švýcarovi rovněž vadila skutečnost, že Kužel se bez jeho vědomí rozhodl přizvat do sporu jako další dva žalobce firmy s neznámou vlastnickou strukturou – švýcarskou Towit Machinery a Dumfries Holdings. Ta má sídlo v karibském daňovém ráji Svatý Vincent a Grenadiny.

Towit a Dumfries dohromady usilují zhruba o tři miliardy korun od českého státu. Zahraniční právník, který do arbitráže přihlásil karibskou firmu, je přitom klientem advokátní kanceláře Milana Kindla.

Podle závěrů ČT by tak Kindl nemusel být v arbitráži nestranný. Rozhodci jsou vázáni mlčenlivostí a k průběhu arbitráže ani dalším okolnostem s ní souvisejícími se nemohou veřejně vyjadřovat.

Šťáva stáhl odvolání

Právník Diagu Human Jan Kalvoda informace Práva potvrdil a rovněž uvedl, že firma v pondělí večer vzala zpátky své odvolání proti původnímu verdiktu rozhodců ze srpna 2008. Ten firmě a jejímu majiteli Josefu Šťávovi přiznal odškodnění za zmaření obchodů s krevní plazmou ve výši 8,3 miliardy korun.

Už v pondělí Diag Human vyzvala vládu Jana Fischera k jednání o vypořádání tohoto nároku.

Obě strany se proti rozsudku ze srpna 2008 odvolaly. Diag poté své nároky vyčíslil až na zhruba 14 miliard, zástupci státu zase chtějí srazit škodu na minimum.

Diag Human tvrdí, že přezkumná žádost České republiky proti předloňskému arbitrážnímu rozsudku byla podána vadně a neúčinně ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem místo k tomu zákonem určeným Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle tvrzení Kalvody proto současné probíhající přezkumné řízení nyní „nebude možné vést, bude muset být zastaveno a konečný rozhodčí nález ze srpna 2008 nabude právní moci“. Stanovisko zástupců státu se zatím nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám