Hlavní obsah

Philip Morris v Česku zvýšil zisk o čtyřicet procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk největší domácí tabákové skupiny Philip Morris se v roce 2009 zvýšil o 40 procent na 2,15 miliardy korun. Firma v pozvánce na výroční valnou hromadu 30. dubna navrhla zvýšit dividendu z loňského zisku na 780 Kč na akcii z 560 korun v předešlém roce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tržby firmě v tuzemsku bez spotřební daně a DPH stouply o 20,3 procenta na 10,375 miliardy Kč. Předloňské prodeje ale byly nižší kvůli předzásobení obchodních partnerů, kteří před očekávaným zvýšením spotřební daně od ledna 2008 na konci roku 2007 své zásoby zvýšili.

Předzásobení z roku 2007, a tím menší prodej v roce 2008, ovlivnilo i loňskou statistiku prodeje v Česku. Prodeje loni podle interních odhadů společnosti Philip Morris ČR stouply o 35 procent. Při vyloučení vlivu předzásobení by trh podle odhadu firmy klesl o 5,9 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení cen cigaret a růstu spotřební daně.

Domácí odbyt společnosti Philip Morris ČR se loni meziročně zvýšil o 15,2 procenta. Při vyloučení vlivu předzásobení byl ale podle odhadu o 4,8 procenta nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám