Hlavní obsah

GM ukončí značku Hummer po neúspěšném pokusu o prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka General Motors ukončí činnost své značky Hummer poté, co zkrachoval pokus o její prodej čínské strojírenské firmě Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Oznámila to v noci GM. Prodej značky za 150 miliónů dolarů (téměř tři miliardy Kč) podle agentury Reuters zamítly čínské regulační úřady. Ukončení činnosti značky ohrozí zhruba 3000 pracovních míst.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Článek

GM dosáhla konečné dohody o prodeji v říjnu a transakci chtěla dokončit tento měsíc. Krach plánovaného prodeje je další ranou pro GM, která se po opuštění bankrotového režimu snaží zbavit neziskových značek a zaměřit se na čtyři klíčové značky Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.

Hummer je velký vůz na širokých kolech, který může vážit podle výbavy až pět tun. Je koncipován jako vozidla americké armády, která se proslavila v roce 1991 ve válce v Perském zálivu. S růstem cen ropy ale zájem o takové vozy v USA klesá a lidé volí úspornější automobily.

Jedním z prvních majitelů Hummeru byl filmový herec a současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který se údajně do velké míry zasloužil o to, že se vyrábí civilní verze tohoto původně speciálního vojenského automobilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám