Hlavní obsah

Diag Human žaluje firmu, která chce část jeho pohledávky

Společnost Diag Human podala žalobu na offshorovou firmu, která chce část její pohledávky za zmařený obchod s krevní plazmou.Právní zástupce Diagu Jan Kalvoda uvedl, že žaloba bude co nejdříve podána i proti další offshorové firmě.

Článek

Společnost majitele bechyňského zámku Josefa Šťávy požaduje po státu zhruba 14 miliard korun. Jde o nejdelší obchodní spor v dějinách Česka.

Obě firmy vystoupily se svými nároky letos v lednu. Kdyby přezkumný senát potvrdil Diagu mnohamiliardovou náhradu škody, mohly by zhruba tři miliardy korun odejít ze státního rozpočtu těmto dvěma firmám.

"Diag Human podala v minulých dnech ve Švýcarsku žalobu proti společnosti Towit Machinery AG, která se s podporou státem prosazeného rozhodce Petra Kužela pokouší získat nárok na část pohledávky, o niž Diag vede rozhodčí spor s Českou republikou," uvedl Kalvoda.

Offshorová společnost bude podle Kalvody muset předložit originály dokumentace, o které Diag Human tvrdí, že nikdy neexistovala. "Bude také soudem donucena oznámit identitu skutečných vlastníků, tedy českých fyzických osob. První jednání soudu v kantonu Thurgau je nařízeno na 3. března," uvedl Kalvoda.

Žaloba bude podána i proti offshorové společnosti Dumfries Holdings Limited, která má sídlo ve státu Svatý Vincent a Grenadiny. Podle Kalvody bude muset firma odhalit skutečné vlastníky, aby mohli být podrobeni křížovému výslechu a měli možnost prokázat oprávněnost svého nároku.

"Diag Human považuje nároky obou firem za podvodné a jednání rozhodce Kužela za nevysvětlitelné a již otevřeně protiprávní," napsal v prohlášení Kalvoda. V rozporu se zákonem je podle něj to, že do sporu byli připuštěni noví účastníci bez uvědomění stran sporu a ostatních rozhodců a že se tak stalo v přezkumné fázi řízení, kdy přezkumný rozhodčí senát nemá k projednání podobných žalob pravomoc.

Diag Human již dříve napadl jmenování Kužela u Nejvyššího soudu a navrhl Kuželovi, aby z rozhodčího senátu odstoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám