Hlavní obsah

Nové solární elektrárny mají smůlu, ČEZ a E.ON je už nepřipojí do sítě

Právo, Martin Procházka

Společnosti ČEZ Distribuce a E.ON Distribuce už nebudou připojovat do sítě další solární a větrné elektrárny a od úterý přestaly udělovat kladná stanoviska k novým žádostem o jejich připojení. V praxi to znamená, že posuzování nových žádostí firem o připojení fotovoltaických a větrných elektráren je nyní pozastaveno, a to až do doby, než budou stanovena nová pravidla pro zajištění stability distribuční sítě. To může trvat i několik měsíců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Nové solární elektrárny nebudeme připojovat, dokud se na základě odborné studie nezjistí, jak může množství plánovaných zdrojů ovlivnit přenosovou soustavu,“ řekl Právu mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Ředitel ČEPS Petr Zeman v pondělí varoval, že kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny by mohl příští rok v létě začít solární a větrné elektrárny odpojovat od sítě. [celá zpráva]

Za velký problém označil současnou situaci předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. „Vliv podpory obnovitelných zdrojů, hlavně fotovolatiky, nabývá obludných rozměrů. V rámci Evropy byly tyto zdroje nadměrně podporovány a řada států, jako třeba Rakousko, Slovensko či Maďarsko, již přistoupila k omezení podpory. V České republice kdo má pozemek a možnost připojit se, staví solární elektrárnu,“ uvedl včera Fiřt.

Podle E.ON zájem investorů o rychlé připojení obnovitelných zdrojů výrazně překračuje přepravní schopnosti distribuční soustavy firmy a ohrožuje bezpečný a spolehlivý provoz soustavy. „Již od května loňského roku jsme postupně museli zastavit udělování souhlasu k připojení těchto zdrojů na většině našeho distribučního území pro případy, kdy investor požadoval připojit zdroj o výkonu větším než 250 kilowattů,“ doplnil Vácha.

„Výše požadovaných výkonů ohrožuje bezpečnost a spolehlivost elektrizační soustavy, proto vedení společnosti rozhodlo s okamžitou platností vyhovět požadavku společnosti ČEPS,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Už letos na plánované úrovni roku 2020

Fiřt uvedl, že podle původních předpokladů mělo být v České republice v roce 2020 v provozu asi 1730 megawattů výkonu v solárních elektrárnách. „Už letos to ale přitom bude více, asi dva tisíce megawattů,“ sdělil Fiřt.

Raketově rovněž rostou platby obyvatel a firem na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, protože Energetický regulační úřad může dle platného zákona snížit tuto podporu jen o pět procent ročně. Ceny technologií pro solární elektrárny přitom jen za loňský rok klesly o více než 40 procent.

„Zatímco v roce 2009 přispívali občané a firmy na podporu obnovitelných zdrojů asi 52 korunami z každé spotřebované megawatthodiny, v případě dvou tisíc megawattů instalovaného výkonu v letošním roce by se od roku 2011 platilo už 556 korun za megawatt,“ varoval Fiřt.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský doufá, že novela zákona, která by regulátorovi umožnila výraznější snížení podpory, bude schválena co nejdříve.

„Vláda bude prosazovat, aby novela zákona o podpoře výroby z obnovitelných zdrojů prošla, potom ať se ve Sněmovně odehrávají ty tance co poslední tři týdny. Doufám, že novelu schválíme do voleb,“ uvedl včera Tošovský.

Zaplatíme stovky miliard

I v případě, že by novela prošla a ERÚ mohl od příštího roku výrazněji snížit podporu výroby z fotovoltaiky, zaplatí spotřebitelé v následujících letech navíc stovky miliard korun.

„Pokud novela vstoupí v platnost, bude občany a firmy stát podpora obnovitelných zdrojů v následujících dvaceti letech 380 miliard korun. Pokud však novela neprojde, bude to až 800 miliard,“ varoval Fiřt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám