Hlavní obsah

Šéf Fiatu vyzval automobilový průmysl ke snížení kapacit

Světový automobilový průmysl musí pro své přežití snížit výrobní kapacitu, a to zejména v Evropě. Uvedl to šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne na automobilovém kongresu v Detroitu. Dodal, že světové automobilky jsou schopny vyrobit 94 milionů osobních a nákladních vozů ročně, což je o 30 milionů více, než dokážou prodat.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne

Článek

Marchionne upozornil, že bankroty a ekonomické problémy si již vynutily snižování kapacit v severoamerickém automobilovém průmyslu, zatímco evropské automobilky továrny nezavírají. To je podle něj často důsledek postupu evropských vlád, které firmám platí za zachování závodů v provozu. Tyto dotace pak "deformují" evropský automobilový trh.

Marchionne rovněž zopakoval svou prognózu, že na světovém trhu s automobily zůstane maximálně šest velkých hráčů. Potvrdil také, že Fiat hodlá uzavřít svou továrnu na Sicílii, což se nelíbí italské vládě.

Marchionneho projev byl narušován protesty. Z místnosti byl podle agentury AP vyveden muž, jenž vykřikoval italsky "hanba". Stejný osud potkal ženu, která tvrdila, že její matku zabil vadný výrobek Chrysleru.

Fiat v loňském roce vytvořil alianci s Chryslerem, který v červnu opustil bankrotový režim. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá rovněž jeho vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám