Hlavní obsah

Benzín překročil hranici 30 Kč a ještě zdraží

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé zažívají po Novém roce samé špatné zprávy. Provozovatelé čerpacích stanic totiž již do svých cen plně promítli zvýšení spotřební daně u pohonných hmot o korunu na litr a růst základní sazby DPH z 19 na 20 procent a ceny benzínu a nafty tak raketově rostou.

Článek

Průměrná cena Naturalu 95 tak od Vánoc vzrostla již o dvě koruny z 28,08 Kč na 30,01 Kč za litr. Nafta za stejnou dobu podražila ze 26,41 na průměrných 28,43 Kč za litr. Benzín je tak podle společnosti CCS nejdražší od října 2008.

Na mnoha místech České republiky, hlavně ve větších městech a u čerpacích stanic u dálnic, však již Natural 95 stojí i přes 33 korun.

Podle odborníků však brzy bude ještě hůř. Kvůli rostoucím cenám ropy totiž zdražování zdaleka nekončí. „Zdražování bude podle všeho pokračovat i v příštím týdnu. Ceny porostou o desetihaléře. Rostou totiž ceny ropy a kurz koruny vůči dolaru je stabilní. Sílící měna tak už motoristům nepomáhá tak jako v minulosti,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Ropa podle Čermáka zdražuje hlavně kvůli chladnému počasí po celém světě, kvůli němuž dochází k růstu poptávky po topných olejích i po ropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám