Hlavní obsah

Fischer: Loňský schodek dosáhl předběžně 195 miliard korun

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu za loňský rok dosáhl podle předběžných údajů ministerstva financí 195 miliard korun. Jde o výpočet k 30. prosinci. V pořadu Partie televize Prima to v neděli řekl premiér Jan Fischer.

Článek

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek finančních prostředků na výplatu důchodů.

Bylo ale jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. Ministerstvo financí očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. Levicoví politici hovořili o schodku kolem 200 miliard Kč.

Rozpočet na rok 2010 předpokládá schodek asi 163 miliard korun. Sněmovna bude ale jednat už v lednu o návrzích, který by jej zvýšili. Jde o vrácení výše mateřské na loňskou úroveň, pro letošek ji snížil vládní protikrizový balíček. ČSSD navrhuje také letos vyplatit mimořádný důchod 2400 korun. Na stole je i návrh na zrušení neplacení prvních tří dnů nemocenské.

Premiér Fischer dnes uvedl, že ještě do sněmovní schůze, která začíná 26. ledna, se sejde i v souvislosti s těmito návrhy s lídry všech parlamentních stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám