Hlavní obsah

Češi stále častěji platí kartami, jen před Vánoci jimi utratili miliardy

Novinky, Tomáš Holý

Podle statistik největších bank v zemi Češi mnohem častěji využívají platební karty. Jen v období od začátku prosince do Vánoc utratili jejich prostřednictvím miliardy korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zájem o bezhotovostní platby u obchodníků neustále roste. V roce 2007 klienti provedli na platebních terminálech České spořitelny 23,4 miliónu transakcí, v roce 2008 se jednalo o 40 miliónů transakcí a v roce 2009 se počet transakcí na terminálech vyšplhal na 66,1 miliónu,“ komentovala mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Podle Havligerové klienti banky od 1. do 22. prosince utratili prostřednictvím platebních karet 7,1 miliardy korun. Rekord pak padl právě v úterý před Štědrým dnem, kdy lidé kartami zaplatili za zboží v hodnotě půl miliardy korun.

Větší využití platebních karet potvrdil i mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Banka však bude mít konkrétní čísla za letošní prosinec až v lednu.

Komerční banka ve zmíněném období eviduje včetně výběrů z bankomatů čtyři milióny transakcí za 11,5 miliardy korun. Pro placení kartou byly pro KB nejvytíženější dny pátek a sobota 11. a 12. prosince a stejné dny o týden později.

11. prosinec byl rekordní i pro Českou spořitelnu. Z jejích bankomatů v tento den lidé vybrali téměř 1,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám