Hlavní obsah

Neveselý rok 2010: vyšší daně, nižší mateřská a změny pro řidiče

Novinky, Tomáš Holý

Nový rok citelně zasáhne peněženky všech Čechů. Kromě vyšších nájmů podraží také alkohol, cigarety a vše, na co se vztahují spotřební daně. Nastávající matky čeká nižší mateřská. Nadšení nebudou ani řidiči, jim podraží dálniční známky, na některých místech v Praze bude snížena rychlost. Novinky přinášejí přehled změn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mezi největší změny patří zvýšení daní. Kvůli špatnému stavu veřejných financí vzrostou daně o jeden procentní bod, vláda se tak snaží zacelit díry v rozpočtu. Ten na příští rok počítá s příjmy 1,022 biliónu korun a výdaje 1,185 biliónu. Schodek se tak vyšplhal na rekordních 163 miliard korun.

Podraží pohonné hmoty, cigarety i alkohol, o desítky procent budou vyšší regulované nájmy, hlouběji do kapes budou mít i budoucí rodiče.

Nižší mateřská

Ženy, které se chystají příští rok porodit, musí počítat s tím, že mateřská jim klesne o tisíce korun. Stát jim totiž také kvůli špatnému hospodaření výši příspěvku seškrtal.[celá zpráva]

Janotův balíček pro příští rok snižuje výši mateřské ze současných sedmdesáti na šedesát procent vyměřovacího základu. Přičemž vyměřovací základ se bude také počítat jinak, do první redukční hranice se již nebude započítávat sto, ale jen devadesát procent příjmů.

Co od ledna podraží:
Zdražování chystají teplárny - například v Praze v průměru o 1,1 procenta (tedy o 20 až 100 korun měsíčně), v Jablonci nad Nisou v průměru o 3,5 procenta či Hradci Králové téměř o 11 procent.
Voda - v hlavním městě by voda měla podražit jen o inflaci, ta by podle odhadů neměla přesáhnout dvě procenta.
Nájmy - regulované nájmy porostou od ledna zejména v menších městech až o padesát procent. V krajských městech bude zdražování mírnější.
Pivo - cena za půl litr pěnivého moku se zvýší o desítky haléřů. Jednička na tuzemském trhu Plzeňský Prazdroj podraží pivo v průměru o 4,6 procenta.
DPH - daně vzrostou o jeden procentní bod, u věcí v nižší sazbě se zvýší z devíti na deset procent, u ostatního zboží a služeb daně vzrostou z 19 na dvacet procent.
Pohonné hmoty - spotřební daně se zvýší o jednu koruna za litr benzínu či nafty. U čerpacích stanic by tak pohonné hmoty měly podražit v průměru o 1,50 koruny za litr.
Cigarety i tabákové výrobky kvůli zvýšení spotřební daně podraží. V příštím roce by se nejlevnější krabička cigaret měla prodávat za 61 korun (proti nynějším 58 korunám). Vyšší ceny se projeví po vyprodání zásob, tedy odhadem zhruba na jaře.

Výhledy nejsou optimistické

Jestliže si někdo myslí, že je zvyšování daní konec, zřejmě se plete. I úřednický premiér Jan Fischer na začátku prosince připustil, že daně by se v průběhu příštího roku mohly opět zvýšit.

„Sdílím názor pana ministra financí, že možná pro nastartování růstu pro nejbližší období i do oblasti daní se jimi budeme muset zabývat, i pokud jde o výši daní. Myslím, že začneme tu debatu vést zatraceně brzo, počítám že na jaře roku 2011, velmi konfliktním způsobem, připomínám,“ uvedl Fischer v Poslanecké sněmovně na začátku měsíce.[celá zpráva]

Co stát od ledna vezme:
Mateřská - výše příspěvku během mateřské se sníží o tisíce korun. Matky s hrubou mzdou 15 tisíc korun přijdou od ledna proti letošku o více než 2000 korun. Ženy s hrubou mzdou 30 tisíc korun přijdou dokonce o více než 4000.
Rodičovský příspěvek ani porodné se měnit nebude, zato na dvouletou rodičovskou dovolenou bude moci méně maminek. Nejrychlejší čerpání rodičovského příspěvku budou moci čerpat matky s příjmy nad 21 350 korun.[celá zpráva]

Omezení rychlosti pro řidiče v Praze

Změny čekají od ledna i řidiče projíždějící Prahou. Nově totiž bude na některých místech snížena rychlost ze 70 na 50 kilometrů v hodině. Ruší se také noční "stovka" na Jižní spojce. Ta doposud umožňuje jet na komunikaci mezi 23. hodinou a 5. ranní rychlostí 100km/h. Od ledna to bude jen 80 Km/h, jako je tomu přes den.

V klíčovém úseku mezi sjezdem z D1 k Barrandovskému mostu dokonce jen 50 km/hod.[celá zpráva]

Kde se sníží rychlost na 50 km/hod
uliceúsek
5. květnaJižní spojka - Boženy Němcové
CínoveckáKostelecká - Veselská
Jižní spojkaVrbova - Chodovská
Jižní spojkaBarrandovský most - Vrbova
SpořilovskáBrněnská - Jižní spojka
LipskáZa Teplárnou - Evropská

Dražší dálniční známky

Další nepříjemnou novinkou pro řidiče je dražení dálničních známek. Ceny pro majitele vozů do 3,5 tuny vzrostou o dvě stě korun. Nově tak zaplatí místo 1000 korun 1200 za roční známku.

Řidiči s vozy nad 3,5 tuny budou od 1. ledna platit mýtné.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám