Hlavní obsah

Státní dluh ČR příští rok nebezpečně poroste, tvrdí studie

Novinky, Tomáš Holý

Zadlužení České republiky se během příštího roku výrazně navýší, a to až na 1,5 biliónu korun. Vyplývá to ze studie Institutu rozvoje podnikání při VŠE (IDE).

Článek

Ze zprávy vyplývá, že zadlužení dosáhne 40 procent HDP. Na rychlost státního zadlužování také již dříve upozorňoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, podle něhož se ČR každou vteřinou již nyní zadlužuje o 7 452 korun.

Přestože ve srovnání s jinými zeměmi není výše zadlužení země zatím závratná, podle odborníků z IDE je veřejný dluh hrozbou.

"Nárůst veřejného dluhu je globálním problémem, se kterým se potýkají všechny vyspělé ekonomiky světa, vetšinou dokonce ve větší míře než Česká republika. Na rozdíl od jiných států však nemáme schopnou reprezentaci, připravenou tento problém řešit," komentoval Miroslav Křížek z IDE.

Hospodářství si polepší

Nicméně i přes negativní výhled IDE ve zprávě jedno pozitivum našlo. Česká ekonomika by si příští rok měla polepšit a dostat se z nejhoršího. HDP se totiž odrazí ode dna a mírně poroste.

„Přestože hlavní impuls pro oživení musí přijít zvenku, vhodně nastavenými podmínkami můžeme oživení pomoci. V této souvislosti doporučujeme co nejvíce podporovat činnost živnostníků a podnikatelů,“ stojí ve zprávě IDE.

Podle studie v tuzemsku nadále poroste míra nezaměstnanosti. Svého vrcholu by měla dosáhnout v květnu, kdy se podle odhadu dostane až na 9,2 procenta. Listopadová míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta. [celá zpráva]

Počet lidí bez práce poroste zejména kvůli tomu, že podniky připravily na začátek nového roku další vlnu propouštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám