Hlavní obsah

Kávový kartel má zaplatit čtyřmiliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý kartelový úřad vyměřil pokutu 159,5 miliónu eur (přes 4 miliardy Kč) společnostem Tchibo, Melitta a Dallmayr. Firmy se prý domlouvaly na cenách pražené kávy, a to minimálně od začátku roku 2000.

Článek

Zástupci ani jedné z firem se zatím k pokutě nevyjádřili. Není tedy jasné, zda se odvolají, či nikoli. Akcie těchto firem se neobchodují na burze, takže tyto podniky nemají velkou informační povinnost.

Spolupráce mezi pokutovanými podniky spočívala podle úřadu v tom, že firmy konzultovaly rozsah, načasování i formu oznamování plánovaného zvýšení cen. Tím prý poškozovaly zájmy spotřebitelů, protože obchodníci většinou oznámené zdražování okamžitě promítli do cen pro spotřebitele.

Jen v letech 2004 a 2005 se ceny obyčejného balíčku pražené kávy o hmotnosti 500 gramů zvýšily asi o 1,20 eura (v dnešním kurzu asi 32 Kč), upozornil úřad.

Úřad nesdělil, jak pokutu mezi firmy rozdělil. Uvedl pouze, že potrestal v souvislosti s touto kauzou i šest lidí, kteří musejí celkem zaplatit 500 000 eur (asi 13,2 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám