Hlavní obsah

Hodnocení české ekonomiky zůstává vysoké, na stupni A

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí potvrdila rating dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupni A. Česká republika má podle S&P konkurenční a diverzifikovanou ekonomiku a s riziky ve fiskální oblasti je schopna se vypořádat.

Foto: Colin Braley, Reuters

Článek

Výhled je podle agentury stabilní, což znamená, že agentura v dohledné době s žádnou další změnou nepočítá.  Rating dlouhodobých závazků v místní měně agentura nechala rovněž beze změn na stupni A plus.

"Stabilní výhled vyvažuje silné ekonomické základy proti dlouhodobým fiskálním rizikům a rostoucímu, byť stále ještě mírnému, dluhovému zatížení vlády," píše se ve zprávě S Agentura nechala beze změn i ratingy krátkodobých závazků; v případě devizových závazků i závazků v místní měně rating zůstal shodně na stupni A-1.

Především vzhledem k rostoucímu schodku státního rozpočtu mnozí ekonomové a politici varovali před hrozbou, že bude snížen rating Česka, což by nepříznivě ovlivnilo zájem investorů. Rating je klíčovým hodnocením finanční situace každé země. Podle ratingu se řídí velcí investoři, od nichž si vlády půjčují peníze.

Pokud některá z významných agentur, k nimž patří i S, zemi rating sníží, věřitelé vůči takové zemi zpravidla zaujmou opatrnější přístup, což promítnou i do svých nákladů. V drtivé většině případů snížení ratingu znamená zvýšení nákladů na dluhovou službu, jinými slovy by se zemi zvýšily splátky úroků.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám